INVESTICIJA OD dvije MILIJARDE EURA

[FOTO/VIDEO] Španjolci se iz temelja moderniziraju: Ovo moćno vozilo sada je kralježnica kopnene vojske

21.12.2022 u 06:22

Bionic
Reading

Španjolska se dodatno naoružava u sklopu projekta naziva Fuerza 35 (Vojska 35) za zamjenu dotrajalih borbenih oklopnih vozila pješaštva, onih koja se u naoružanju španjolske vojske nalaze već više od 40 godina. Riječ je o projektu 'teškom' više od dvije milijarde eura, a koji uključuje nabavu 348 borbenih vozila u idućih pet godina. Evo koje je vozilo odabrao Madrid kako bi zamijenio zastarjele oklopne transportere na gusjenicama tipa M113, oklopna izviđačka vozila na kotačima Pegaso VEC-M1 i oklopne transportere BMR-600

Tvrtka Tess Defence iz Madrida isporučila je u utorak španjolskom ministarstvu obrane prvu seriju oklopnih vozila Dragon 8x8 u inačici s pojačanom zaštitom od mina. Radi se o prvih sedam vozila u punoj konfiguraciji isporučenih postrojbi u Almeriji, gdje će se Dragon dodatno testirati.

Prema projektu Fuerza 35, španjolska vojska bi u idućih pet godina trebala dobiti ukupno 348 Dragona. Ambiciozan plan predviđa isporuku dodatna 34 vozila vojsci sljedeće godine, a proizvođač planira povećati stopu proizvodnje i godišnje isporučivati naručitelju između 50 i 80 vozila, ovisno o konfiguraciji.

Rješavaju se zastarjelih vozila

Specijalizirani španjolski portal Infodefensa ističe da bi vozilo Dragon trebalo postati kralježnica kopnene vojske te zemlje koja se rješava zastarjelih vozila, onih koja više ne zadovoljavaju moderne zahtjeve u pogledu tehnologije i zaštite. Portal podsjeća da je riječ o oklopnim transporterima tipa BMR-600, a u Španjolskoj se proizvode od 1979. godine, potom izviđačkim vozilima također domaće proizvodnje tipa Pegaso VEC-M1, koji se u španjolskoj vojsci nalaze od 1980. godine, te američkim oklopnim transporterima na gusjenicama tipa M113, kakvih španjolska vojska u svojem sastavu ima čak 453.

  • +4
Oklopno vozilo Dragon Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo obrane Španjolske

Dragon je kao nasljednik tih oklopnjaka odabran u srpnju ove godine nakon što je, s konkurentima, prošao čitav niz ispitivanja u nekoliko svojih konfiguracija. Naposljetku je pobijedio na natječaju te je španjolsko ministarstvo obrane od konzorcija Tess Defence naručilo 219 borbenih vozila za pješaštvo, 58 izviđačkih vozila, 49 inženjerijskih i 14 zapovjednih vozila.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Indra Company

Potegne do 100 kilometara na sat

Vozilo Dragon je lokalizirana inačica oklopnog vozila Mowag Piranha V razvijenog u švicarskom odjelu američkog obrambenog giganta General Dynamicsa. Vozilo je dizajnirano prema rasporedu kotača 8X8 i opremljeno modernim hidropneumatskim ovjesom. Zahvaljujući Scanijinom dizelskom motoru DC13 od 620 konjskih snaga, 33 tone teško vozilo na autocestama može razviti maksimalnu brzinu od 100 kilometara na sat.

Vozilo u inačici za pješaštvo naoružano je Leonardovom oružnom stanicom na daljinsko upravljanje tipa Hitfist s automatskim topom kalibra 30 milimetara tipa Guardian 30, a proizvodi ga španjolska tvrtka Escribano. Neki sustavi će pak imati dodatno naoružanje u obliku lansera protuoklopnih raketa tipa Spike LR te teških strojnica u standardnom NATO-vom kalibru 12,7x99 milimetara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Canal Noticias Militares

Dragon je opremljen i dodatnom pogonskom jedinicom od 101 konjske snage, a ona može napajati sustave i borbeni modul kada je motor ugašen. Uz to, ima kružnu zaštitu od streljiva kalibra 14,5 milimetara i šrapnela granata kalibra 155 milimetara na udaljenosti od 25 metara. Vozilo je također zaštićeno od detonacije 10 kilograma TNT-a ispod kotača, što odgovara razini zaštite 4 po NATO-vim standardima. Uz dodatnu zaštitu u prednjoj i bočnoj projekciji, Dragon mora izdržati granatiranje iz automatskog topa kalibra 25 milimetara.

Dragon se, inače, proizvodi u gradu Trubiji u pokrajini Asturiji, a koja ima tradiciju izrade oružja još od 19. stoljeća te se kasnije u potpunosti posvetila izradi oklopnih vozila i topničkog naoružanja.