Glavni tajnik un-a

Na COP26 osuđena 'prazna obećanja' u svijetu fosilnog goriva

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.11.2021 22:17
  • Objavljeno 11.11.2021 u 22:17
Antonio Guterres

Antonio Guterres

Izvor: Profimedia / Autor: Dominika Zarzycka/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

U završnici važne konferencije o klimi koja se održava u Glasgowu, UN-ov glavni tajnik osudio je u četvrtak "prazna" obećanja u svijetu koji još ovisi o fosilnom gorivu, unatoč nekim optimističnim znacima

"Obećanja zvuče prazno kada industrija fosilnog goriva i dalje prima tisuće milijarda subvencija (...) i kada zemlje još grade elektrane na ugljen", rekao je Antonio Guterres priznajući da se od početka COP26 31. listopada ipak primjećuju "znaci koji pružaju nadu" .

Dvadesetak zemalja se obvezalo da će do kraja 2022. prekinuti financiranje projekata fosilnih energija u inozemstvu, četrdesetak zemalja je objavilo izjavu o pretvaranju ugljena u čistu energiju, a u četvrtak su neke zemlje formirale koaliciju radi napuštanja upotrebe nafte i plina. Te su pomake pohvalile brojne nevladine organizacije, upozorivši ipak na odsutnost velikih zemalja proizvođača.

Pitanje energija iz fosilnog goriva jedno je od spornih pitanja u prvoj inačici završne odluke koju je pripremilo britansko predsjedateljstvo COP26 koje poziva da se "ubrza napuštanje ugljena i financiranje fosilnih energija".

Oko preostalog dijela prijedloga teksta nije bilo suglasnosti, daleko od toga, pa pregovarači dvjestotinjak zemalja imaju još puno posla do petka u 18 h i nakon toga.

"Pred nama je i dalje golem izazov", priznao je predsjedatelj COP26 Alok Sharma. "Zabrinut sam zbog broja neriješenih problema u vezi s financiranjem dan prije planiranog završetka", dodao je, pozivajući istodobno na "ambicioznost" i na "popuštanje".

  • +9
  • +6

Prosvjed klimatskih aktivista u Glasgowu, COP26

Izvor: EPA / Autor: Robert Perry

"Kao što sam jučer rekao, svijet nas gleda i htio bi da surađujemo i dogovorimo se. Ne možemo ga iznevjeriti".

Pariškim klimatskim ugovorom je zadano da porast prosječne temperature u odnosu na predindustrijsko razdoblje mora biti "znatno manji" od +2 Celzijeva stupnja, ako je moguće +1,5 stupnjeva. No unatoč novim obvezama za razdoblje do 2030. najavljenim uoči početka COP26, svijet ide prema "katastrofalnom" zagrijavanju od +2,7 Celzijevih stupnjeva, ocjenjuje UN.

Uz uvjet da se sve te obveze ispune. "Obećanja neće spasiti čovječanstvo", istaknula je mlada aktivistkinja iz Ugande Vanessa Nakate, izrazivši sumnju u iskrenost tih obećanja. "Ne vjerujemo vam", rekla je pred izaslanstvima.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!