POČAST ŽRTVAMA I APEL

[FOTO] U Zagrebu održan skup podrške Ukrajini: Ovo su najvažnije poruke s glavnog trga

25.02.2023 u 15:21

Bionic
Reading

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u subotu, dan nakon prve obljetnice početka ruske invazije na Ukrajinu, organiziran je skup podrške toj zemlji. Organizatori su istaknuli kako na Trgu danas 'odaju počast žrtvama ruske agresije na Ukrajinu, apeliraju na svjetske čelnike da povećaju pomoć Ukrajini u obrani državnosti te pojačaju pritisak na agresora'

Na skupu su, osim mnogobrojnih građana, natočili predstavnici Vlade Republike Hrvatske, zastupnici Hrvatskog sabora, predstavnici Grada Zagreba, zastupnici Europskog parlamenta, strani veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj te nevladine organizacije i udruge, Hrvatice i Hrvati, Ukrajinke i Ukrajinci, prijatelji Ukrajine.

'Sudjelovanje svakoga od nas je važno, jer je jedan od preduvjeta pobjede nad ruskim agresorom naša solidarnost”, poručilo je veleposlanstvo na čelu s veleposlanikom Vasiljem Kiriličem, piše Večernji list.

Na pozornici su se okupili brojni političari, među kojima je i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, ali i Karlo Ressler, Tonino Picula, Tomo Medved te Davor Ivo Stier. Na početku se okupljenima obratio veleposlanik Vasilj Kirilič.

'Sve ide, sve se mijenja, sve prolazi, a kraja nema. Napisao je prije 150 veliki Ukrajinac čiji je spomenik podignut na ukrajinskoj ulici. Čini mi se kao da sam se jučer 5. ožujka 2022. nalazio na Trgu. Tražio sam odgovor na pitanja što je bio motiv slike Krik slikara Edvarda Muncha. Ali stigao je odgovor: to je krik Ukrajinaca zbog genocida. Taj zločin se pojavio u Harkivu, Izjumu, Mariupolju… Kada govorim o Mariuopolju, mislim na Vukovar, grad mučenika. Takvih je u Ukrajini više desetaka, pronađeno je više masovnih grobnica, žene su silovane, to je čin mržnje i genocida', kazao je.

'Đavao govori samo jednim jezikom, jezikom sile. Nama uvijek nešto treba, molimo svevišnjeg da ojača zdravlje i sretnu budućnost naše djece, mi molimo prijatelje da nas podrže ako nam treba. Manje zahvaljujemo. Ja bih zato danas zahvalio Hrvaticama i Hrvatima na snažnoj podršci Ukrajincima. Prihvatili ste Ukrajince koji su došli na jedan obiteljski način, rekli ste im da su dobrodošli, što jako cijenimo', dodao je pa se zahvalio Vladi i premijeru Plenkoviću, kao i Saboru. Ukrajinci i ja dugujemo zahvalu ukrajinskim braniteljima, kazao je Kirilič, piše Večernji list.

  • +23
U Zagrebu održan skup podrške Ukrajini Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Nakon njegova govora, iduća se obraćala veleposlanica Švedske, Diana Helen Madunić. Na samom početku je kazala kako je 'ruski napad na Ukrajinu mora biti zaustavljen'. 'Ruska invazija podsjetila nas je da ljudska prava ne mogu biti uzeta zdravo za gotovo jer je ovo napad na naše zajedničke vrijednosti, zbog čega trebamo nastaviti podupirati Ukrajinu jer oni ne brane samo svoju zemlju, već i europske temelje slobode. Sve članice će predano nastaviti podržavati Ukrajinu do pobjede', kazala je, a riječ je dao i europarlamentarac Karlo Ressler.

'Ovdje smo da iskažemo počast i poštovanje milijunima Ukrajinaca koji su već sada godinu dana žrtve nemilosrdne protucivilizacijske nemilosrdne Rusije, a koji su u ratu za svoju slobodu, kao i budućnost Europe kakvu je danas poznajemo. Hrvatska kao država koja se ne tako davno suočila sa sličnim nasrtajem velikosrpske agresije stoji uz Ukrajinu od prvoga dana. Razumijemo što to znači, ali i kakav je bio hrvatski put. Narod je uspio izboriti i obraniti svoju slobodu, a mi ćemo učiniti sve da pomognemo Ukrajini da učini isto. Ukrajina je pokazala kako se za mir i slobodu itekako vrijedi boriti, a Hrvatska i Europa će nastaviti pomagati', kazao je Ressler, prenosi Večernji list.

Europarlamentarac Tonino Picula kazao je kako 'Hrvati pokazali da znaju pomoći u nevolji Ukrajincima koji su se našli u situaciji u kojoj nikada nisu bili u novijoj povijesti'. Poručio je kako je Ukrajina pokazala veliku hrabrost, dodajući kako 'možemo zaključiti da se vojna specijalna operacija pretvorila iz brzog preuzimanja Ukrajine u rat protiv cijelog slobodnog svijeta'.

'Treba pokazati da je Putin izgubio energetski rat. Europa nije ostala zamrznuta, već će njegovi planovi ostati duboko zaleđeni i nakon ove zime. Nije dovoljno poraziti agresora vojnim, financijskim i ekonomskim sankcijama, treba uspostaviti tribunal jer bez njega rat neće biti pravedno okončan', poručio je. Na pozornicu je stigla i Ukrajinka Ksenija koja je zbog rata morala napustiti zemlju.

'Govoriti nešto ovih dana vrlo je teško, jer boli me srce, gdje je domovina, gdje je Ukrajina. Uništavaju naše gradove, ubijaju naše branitelje i djece. Svi mi sanjamo o povratku u naš dom i vjerujemo da ćemo uz vašu pomoć uspjeti. Svjetlo mora pobijediti tamu.

Zahvaljujemo što ste nas pustili u naše domove, zahvalna sam što moja djeca ne spavaju u podrumu i ne uče u mraku pod svjetlom baterijskih lampi. Dok smo tu, moj suprug ostaje tamo, braneći našu zemlju. Danas se obraćam Vladi i Saboru: molim vas da i dalje pružate podršku Ukrajini, samo svi zajedno možemo pobijediti neprijatelja koji želi uništiti cijeli demokratski svijet', kazala je Ukrajinka.

Gradonačeknik Grada Zagreba Tomislav Tomašević obratio se svima okupljenima, navodeći kako mu je iznimna čast što su zajedno s veleposlanstvom uspjeli organizirati ovaj skup. 'Ovo je skup podrške Ukrajini koja se bori za nezavisnost i demokraciju. Mi znamo što je rat, iskusili smo ga i nikome ga ne želim. Zagreb je bogat onoliko koliko je bogat razlikama. Ukrajinci djeluju jako dugo vremena, od 1922. godine i doprinijeli su razvoju Grada zajedno s ostalim nacionalnim manjinama. Zahvaljujem svim Ukrajincima na tome, ali i svim Zagrepčanima što ste tako otvoreno prihvatili izbjeglice iz Ukrajine', poručio je Tomašević.

'Ponosan sam da je i Zagreb dao svoj doprinos tome. Ukrajinski dom koji se nalazi ovdje je stotinjak metara od glavnog Trga. Znam da koristite svaki kvadrat tog Doma kojeg vam nisam dao ja, nego Zagrepčani. Nema riječi utjehe koje mogu reći za sva razaranja i patnje kroz koje prolazi ukrajinski narod. Mogu vam reći da budete ponosni na svoju prošlost, budite čvrsti u sadašnjosti i optimistični o budućnosti. Vjerujem da će rat brzo završiti, a dotada ovo je i vaš dom', završio je govor Tomašević.

Ministar branitelja Tomo Medved izrazio je potporu ukrajinskom narodu u ime premijera Andreja Plenkovića. ”Ruska agresija dodjela je ogromne ukrajinske patnje, masovnih progona i uništavanje dobara. Ukrajina je žrtva ruske agresije, a Hrvatska može biti samo na jednoj ispravnoj strani. Na strani slobode i demokratske Ukrajine s kojom dijelimo iste vrijednosti. Podsjećam sve nas kako je Ukrajina u prosincu 1991. bila prva članica UN-a koja je priznala nezavisnost Hrvatska i kako svi znamo koliko nam je to značilo, zato je Hrvatska danas uz Ukrajinu, kao što je Ukrajina bila uz nas u najtežim danima hrvatske novije povijesti”, poručio je Medved.

Davor Ivo Stier obratio se u ime predsjednika hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića. Stier je poručio okupljenima kako se unato. Putinovim planovima i danas u Ukrajini vijori plavo-žuti stijeg, dodajući kako to 'nije sukob kojeg je Europa htjela, već potpora žrtvi'.

'Prije godinu dana i Hrvatska je donijela odluku da se pred ovakvom agresijom ne može biti neutralan. Recimo svi ne Putinu i diktaturi, već da europskom miru i solidarnosti. Pred kipom bana Josipa Jelačića se podsjećamo davne 1948. kada se po prvi puta zaviorila naša trobojnica. Nas ona i dalje okuplja, ali i obvezuje da budemo dostojni slobodarskog duha te da u ovakvim situacijama bude podrška Ukrajini', poručio je Stier.

Podsjetimo, posljednji takav skup podrške održan je desetak dana nakon što je Rusija prošle godine započela svoju, kako je nazivaju, 'specijalnu vojnu operaciju'. Brojni građani su se okupili na Trgu bana Josipa Jelačića 5. ožujka prošle godine na skupu održanom na znak podrške Ukrajini zbog ruske invazije. Veleposlanik je tada kazao kako 'svijet mora zaustaviti tog đavola u Ukrajini kako sutra ne bi bilo prekasno', a brojni građani mahali su ukrajinskim zastavama, piše Večernji list.