MIRNO OKUPLJANJE

[FOTO] Nakon napada na 16-godišnjaka u Puli održan prosvjed 'Glasnom tišinom protiv nasilja'

25.02.2023 u 14:46

Bionic
Reading

Svega stotinjak građana Pule okupilo se u subotu na Forumu na mirnom okupljanju 'Glasnom tišinom protiv nasilja' u znak potpore mladiću koji je još u nerazjašnjenim okolnostima u nedjelju navečer teško stradao na pulskom Mandraču, ali i kao znak protiv bilo kakvog oblika nasilja u društvu

Okupljanje je pokrenula pulska udruga Pank – Platforma nezavisnih aktivnih kreativaca koja se, po riječima članice Sanje Rakić-Frančula, uglavnom bavi temom zaštite ljudskih prava i borbom protiv nasilja. Na jednosatnom skupu na Forumu nije bilo govora, nego su sudionici nosili sa sobom nacrtana srca.

Policija još nije utvrdila okolnosti koje su dovele do ozljeđivanja 16-godišnjaka iz Pule, i premda se ne može još službeno govoriti o napadu na dječaka, pulska udruga je baš potaknuta tim slučajem organizirala mirno okupljanje protiv nasilja.

Glasno progovoriti o nasilju; što prije doznati istinu

'Naravno, da sam došao podržati općenito borbu protiv nasilja, ali i u obitelji i nad ženama. Za ovaj posljednji slučaj u Puli želimo samo što prije znati istinu o onome što se dogodilo. Stoga pozivamo policiju da što prije kaže svoj iskaz. Sigurno su roditelji neutješni, mi smo potpora', poručio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je bio na tome mirnom okupljanju Puljana protiv nasilja.

Zahvalio je udruzi Pank na organizaciji te je dodao kako 'svaki dan treba o tome progovarati, to je neupitno'. 'Pozivam sve koje znaju, koje čuju za nasilje, koji čuju susjeda da možda maltretira ženu da reagira i da se ne boji. Moramo glasno progovoriti. To je današnja poruka' istaknuo je Zoričić u izjavi za medije.

Govoreći o Vijeću za prevenciju kriminaliteta Grada Pule, rekao je da mu je to jedna od važnijih stvari te izrazio žaljenje što Vijeće, kao i svaka vijeća, ima samo deklarativnu notu. 'Mi smo potaknuli rad, sastalo se Vijeće nekoliko puta. No, smatram kako su škole te koje mogu djelovati puno konstruktivnije, aktivne su i angažirane su, policija jest, ali Vijeće mora biti još glasnije. To očekujem od njih, to je moja dužnost', naglasio je Zoričić.

  • +12
U Puli održan prosvjed 'Tišinom protiv nasilja' Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/PIXSELL

Agresija na društvenim mrežama sve više oblikuje društvo

Njega najviše brine, kako je rekao, 'bijes koji je prisutan u našem društvu'.

'Nevjerojatna frustracija, bijes i agresija sve je više kod mladih ljudi. Premda smatram da roditelji i dalje utječu na djecu, bojim se da ta agresija koja je prisutna na društvenim mrežama zapravo sve više oblikuje društvo, i to je prestrašno', upozorio je pulski gradonačelnik Zoričić. 

Koordinatorica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul također zahtijeva da se čim prije sazna istina o događaju u Puli koji je 'šokirao građane',

'Ovo što se u posljednje vrijeme događa, od incidenta na Platku do događaja u Puli je nedopustivo. Normalno da nas to brine, zakona i kazni imamo dobre na papiru, ali se ne primjenjuju u praksi i nisu sve kazne jednake za sve počinitelje', izjavila je Černjul dodavši kako je od iznimne važnosti educirati mlade i djecu na nenasilno ponašanje.

Policija je u nedjelju oko 21,30 sati primila dojavu da je kod parkirališta u Ulici sv. Petra u Puli ozlijeđen maloljetnik, a pokraj njega bicikl. Zbog teških ozljeda, mladić je završio u riječkoj bolnici. Neslužbeno se doznaje kako je mladić prije nego što je pronađen bio u društvu nekoliko mladića.