nastavljaju se saslušanja

[FOTO] Senat velikom većinom potvrdio Austina za ministra obrane

22.01.2021 u 18:34

Bionic
Reading

Američki Senat potvrdio je u petak kandidata predsjednika Joea Bidea, umirovljenog generala Lloyda Austina za ministra obrane, prvog crnca na toj dužnosti.

Senat od 100 članova uvjerljivo ga je potvrdio s 90 glasova za i dva protiv, daleko više od potrebne obične većine.

Zastupnici obiju stranaka su rekli da su zadovoljni što je Austin imenovan na čelo Pentagona samo dva dana nakon Bidneove inauguracije.

Demokratski senator Jack Reed, novi predsjednik odbora za vojsku, naveo je niz izazova s kojima se suočava zemlja, od pandemije koronavirusa do suparništva s Kinom i Rusijom.

"General Austin je iznimno kvalificirani čelnik s dugogodišnjom i uzornom karijerom u američkoj vojsci", rekao je Reed uoči glasanja.

"Živimo u vremenima koja ne mogu biti izazovnija nego što jesu", dodao je senator James Inhofe, republikanac koji je dosad vodio odbor, također pozvavši kolege da potvrde Austina.

Članovi Kongresa su u četvrtak velikom većinom odobrili iznimku da se Austinu dopusti vođenje Pentagona iako nije ispunio uvjet po kojem treba proći sedam godina od izlaska iz vojske, pravilo kojemu je cilj osnažiti civilnu kontrolu nad oružanim snagama.

  • +5
Lloyd Austin Izvor: EPA / Autor: Greg Nash / POOL

Austin je na senatskom saslušanju u utorak rekao da će raditi na izbacivanju "rasista i ekstremista" iz redova američke vojske, popraviti savezništva i strateški se fokusirati na Kinu.

"Ako budem potvrđen, borit ću se snažno da suzbijem seksualne napade, otarasim se iz naših redova rasista i ekstremista i stvorim klimu u kojoj će svatko sposoban i tko to želi imati mogućnost dostojanstveno služiti ovoj zemlji", istaknuo je.