GOTOV PRVI DIO RADOVA

[FOTO/VIDEO] Obnovljeni rotor u Remetincu pušten u promet, evo kako izgleda

26.01.2020 u 08:46

Bionic
Reading

Na obnovi rotora u Remetincu u najvećoj špici radilo je i do 350 ljudi dnevno, a utrošeno je 330 milijuna kuna. Cestovni dio u promet je pušten danas, dok će tramvajska pruga, pješačke i biciklističke staze te hortikulturno uređenje okoliša biti gotovi početkom svibnja.

Remetinečki rotor, jedan od najprometnijih kružnih tokova kuda je u prosjeku prolazilo i do 100.000 automobila dnevno, zatvoren je u prosincu 2018., radi temeljite rekonstrukcije.

Prvi dio radova je dovršen i rotor je jutros, nakon 14 mjeseci, opet pušten u promet.

'To su cestovne prometnice na rekonstruiranom rotoru, izvedeni tunelski podvožnjaci i svi pristupni cestovni pravci iz Remetinečke ceste, Dubrovačke avenije, Jadranske avenije i Jadranskog mosta', objasnili su u Gradu, javlja Dnevnik.hr.

  • +15
Zagreb: Obnovljeni rotor u Remetincu pušten u promet Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Dovršetak drugog dijela, tramvajske pruge, pješačke i biciklističke staze i okoliša, očekuje se početkom svibnja, a tada će biti i službeno otvaranje rotora.

Noćas se još uklanjala sva privremena signalizacija kojom se dosad regulirao promet da bi se oko šest sati pustile ceste u promet.

Zoran Poljak, glavni inženjer gradilišta, rekao je da je zadovoljan radovima.

'Srećom, nije bilo većih problema, nesreća, urušavanja ili težih ozljeda', objasnio je Poljak.

Na rekonstrukciji, kako bi se sve završilo na vrijeme, dnevno je znalo raditi i do 350 ljudi. Uglavnom se radilo u jednoj smjeni, no nekad su se moralo odraditi i prekovremeni, piše Dnevnik.hr.

Na ulazu u rotor i na samom rotoru postavljeni su semafori, njih ukupno osam. Poljak smatra da će oni smanjiti broj prometnih nesreća.

'Nisam prometni stručnjak, ali na rotoru gotovo da nije prošao dan da se ne dogodi neka nesreća. Vozači baš nisu znali pravila i nisu shvaćali tko ima prednost. Vjerujem da će semafori utjecati na to', smatra Poljak.

Prije službenog otvaranja, od danas do svibnja, na rotoru će vrijediti ograničenje brzine od 40 kilometara na sat.