jutarnji šok

[FOTO] Pobuna oporbe zbog promjene dnevnog reda: Nismo se stigli pripremiti, pretvarate Sabor u robota!

26.11.2020 u 11:06

Bionic
Reading

Saborska oporba negodovala je u četvrtak zbog promjene dnevnog reda zbog čega se nisu stigli pripremiti za raspravu, a riječ je o izjašnjavanu o amandmanima na konačni tekst izmjena Ovršnog zakona.

Dnevni red je promijenjen 12 sati prije rasprave, ovo nije bilo na dnevnom redu, materijale smo dobili tek prije pola sata, negodovala je Sandra Benčić (Možemo).

Kritikama na promijenjen dnevni red pridružili su se i zastupnici Mosta.

Nikola Grmoja (Most) ustvrdio je kako to pokazuje odnos prema oporbi te samovolju i bahatost vladajućih, a njegov stranački kolega Ante Kujundžić nazvao sve lakrdijom i oblikom diktature.

Pretvarate Hrvatski sabor u robota, najbolje da naručite robote da ovdje dižu ruke, nadovezao se Mostov Miro Bulj.

Tulio Demetlika (IDS) kazao je da se ne može pripremiti za raspravu ako materijale dobije u pola noći na e-mail ocijenivši ponašanje vladajućih nepristojnim i neprimjerenim.

Hrvoje Zekanović (HRAST) tvrdi da promjena nije napravljena na stranicama Sabora i da je napravljena proceduralna pogreška.

Predsjedavajući Željko Reiner pojasnio je da je izjašnjavanje o amandmanima najavljeno u srijedu navečer i da je objavljeno na stranicama Sabora, da je to uobičajena praksa i da je sve jasno rečeno.

"Pogledajte e-mail , u utorak ste dobili sve amandmane, a na završetku sjednice jučer najavio sam da ćemo o tome raspravljati, nikakva pogreška nije napravljena”, kazao je Reiner.

Ante Bačić (HDZ) rekao je da su amandmanu ubačeni na dnevni red kao bi se o izmjenama Ovršnog zakona moglo glasati u petak. Dogovorena je hitna procedura i sad je problem što je to na dnevnom redu, dodao je.

Vesna Vučemilović (DP) pozvala je da se odredi stanka kako bi se smirile strasti, nakon čega je i određena.

  • +12
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon stanke vladin predstavnik odbio je sve oporbene amandmane na izmjene Ovršnog zakona osim jednog SDP-ovog kojeg je prihvatio djelomično , a prihvatio je sve HDZ-ove i Odbora za zakonodavstvo.

SDP predložio je da u okolnostima epidemije uzrokovane Covidom-19 Vlada može donijeti odluku o zaustavljanju ovršnih postupaka najdulje na 6 mjeseci, a Vlada predlaže da od zastoja ne budu obuhvaćene ovrhe nad novčanim sredstvima na računima koje provodi Fina i provedba ovrha na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima.

Od HDZ-ovih prihvaćen je amandman da se ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave pokreće podnošenjem prijedloga nadležnom sudu putem informacijskog sustava, kao i amandman kojim se proširuje popis primanja koja će biti izuzeta od ovrha (sindikalne pozajmice, terenski dodatak, pomorski dodatak, naknada za pričuvnike, nagrade učenika te sportske stipendije sportaša s invaliditetom).

Amandmani Odbora za zakonodavstvo uglavnom su tehničke prirode.