GUŽVA NA TRGU

[VIDEO/FOTO] Molitelji opet klečali u centru Zagreba, s kontraprosvjeda 'Tiha misa' poručili: Hrvatska ne smije postati Poljska!

04.03.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Inicijativa 'Vitezovi bezgrešnog srca Marijina' u sklopu projekta 'Muževni budite' i ove je subote organizirala molitvu na glavnom zagrebačkom trgu. I ove subote dočekao ih je kontraprosvjed, ovoga puta pod imenom 'Tiha misa'.

Molitelji, kako ih u javnosti sve više nazivaju, mole za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce da postanu duhovni autoriteti u obitelji, za predbračnu čistoću i između ostalog za prestanak pobačaja, javlja N1.

  • +20
Prosvjed molitelja na Trgu bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Udruga Domino, pak, nedaleko organizira performans 'Tiha misa', u sklopu kojega postavlja ruže kao simbol žrtava femicida i nasilja nad ženama.

Umjetnice su tijekom "Tihe mise" držale u rukama ruže kao simbol žrtava femicida i nasilja nad ženama. Ove subote odnijele su ih pred kip Marije Jurić Zagorke, u povodu rođendana te feministkinje te u znak osude zbog nedavno objavljene epizode "Turističkog vodiča" HRT-a, nazvane "Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje".

"Nacionalna televizija evidentno ne vidi nikakav problem u tome da se bilo kojoj ženi, a kamoli Mariji Jurić Zagorki koja je toliko učinila za sve nas i dovela nas tu gdje jesmo, uvede nova nematerijalna kulturna baština diranja grudi", ocijenila je Lekić-Fridrih.

  • +10
Prosvjedni performans Arijane Lekić Fridrih Tiha misa Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Performans Tiha misa izvela je umjetnica Arijana Lekić - Fridrih koja u javni prostor postavlja ruže kao simbol žrtava femicida i nasilja nad ženama; ove subote po završetku skupne intervencije ruže odnijele su pred kip Marije Jurić Zagorke kao oblik zakašnjele rođendanske čestitke i u znak osude nedavno objavljenog priloga HRT-a “Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje”.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić / PIXSELL

Brojne udruge koje se bave ženskim pravima, udruga turističkih vodiča te poznate osobe iz javnog života ocijenili su da je autor emisije, a time i HTV, ponizio hrvatsku novinarku i književnicu Mariju Jurić Zagorku kada je u ulozi turističkog vodiča, stranim turistima govorio da će im se ispuniti želje ako trljaju grudi na Zagorkinu spomeniku.

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

Kontraprosvjedu molitelja pridružili su se članovi SDP-a Sabina Glasovac i Predrag Fred Matić.

Matić je poručio kako nemaju ništa protiv onih koji mole, ali da mole za ono što propagira evanđelje a to su mir, ljubav, razumijevanje, oprost.

"Međutim, ovi ljudi izazivaju jezu među građanima jer mole za neke stvari koje ne pripadaju 21. stoljeću. Bilo bi lijepo kada bi čak molili da nas HDZ-ovci više ne kradu, da se smanji inflacija, da branitelji konačno dobiju ustavni zakon, ali ne, oni se mole protiv kratkih suknjica", rekao je.

"Kad gledamo ove ljude preko, sve moramo zaštititi jer oni imaju agendu, dobro su organizirani i financirani i rade na tome da nas vrate nekoliko stoljeća unazad. Neće im to uspjeti", rekao je.