veže nas hrvatska dijaspora

[FOTO] Milanović od čileanskog kolege Borica dobio orden, pogledajte kako je prošao susret

12.12.2022 u 18:56

Bionic
Reading

„Ovdje sam kao predsjednik Hrvatske i svih njezinih građana, a u određenoj mjeri i svih onih koji imaju hrvatsko podrijetlo. Naravno, Čileanci hrvatskog podrijetla su prije svega Čileanci, oni su državljani ove zemlje, oni su lojalni ovoj zemlji.

Predsjednika Borica vidim i posjećujem, prije svega, kao predsjednika Čilea, a onda i kao osobu koja je svojim očinskim dijelom porijeklom sa naših hrvatskih, dalmatinskih otoka i to je nešto što je neizbrisivo“, rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavi za medije nakon sastanka s predsjednikom Republike Čilea Gabrielom Boricem Fontom.

Predsjednik Milanović boravi u službenom posjetu Republici Čileu, a danas se u glavnom gradu Santiagu sastao s čileanskim predsjednikom Boricem Fontom. Uoči susreta s čileanskim Predsjednikom, predsjednik Milanović položio je vijenac kod Spomenika generalu Bernardu O`Higginsu, nakon čega je uslijedila ceremonija svečanog dočeka hrvatskog Predsjednika na trgu „Plaza de la Constitutución“ ispred Palače La Moneda i bilateralni sastanak dvojice predsjednika s izaslanstvima Republike Hrvatske i Republike Čilea.

Podsjetivši kako je prije trideset godina Republika Čile bila među prvima koja je priznala Republiku Hrvatsku, predsjednik Milanović rekao je da se i kod podjele diplomatske imovine Čile ponašao korektnije od drugih država.

„Hrvatska se tada borila za svaki kvadratni metar amabasada i prostora koje je ona bivša država prisvojila. Taj početak možda danas djeluje daleko, ali mi ga pamtimo“, rekao je.

Za Čile je predsjednik Milanović kazao da je, iz naše europske perspektive, po načinu uređenja i funkcioniranja nekih svojih tradicija najeuropskija latinoamerička zemlja. „Latinoamerički identitet je važan identitet, ali s Čileom imamo dosta bliskosti. Gledamo slično na neka globalna pitanja. Tu prije svega mislim na borbu protiv globalne klimatske krize. Znam da to u ovom trenutku možda nije najinteresantnija tema jer je rat u Ukrajini i bavimo se drugim stvarima, ali svakako je tema koja će zahtijevati globalnu i zajedničku akciju i tu je Čile jedan od svjetskih lidera. I mora biti jer je zemlja koja se proteže kroz nekoliko klimatskih pojaseva i završava na Antarktiku“, rekao je predsjednik Milanović.

  • +23
Milanović i Boric Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

„Zahvaljujem na krasnom dočeku i radujem se današnjem susretu, druženju, razgovorima i jednako tako veselim se svojem posjetu Hrvatima Punta Arenasa, grada u kojem je rođen gospodin predsjednik“, zaključio je predsjednik Milanović nakon sastanka s predsjednikom Republike Čilea Gabrielom Boricem Fontom.

“U proteklih 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa, produbili smo i ojačali odnose između dviju država”, rekao je Predsjednik Čilea i podsjetio kako Hrvatska i Čile imaju niz sporazuma o suradnji.

“Znam da je predsjednik Milanović došao vidjeti kakav je doprinos hrvatske zajednice Čileu koja broji oko 300 tisuća ljudi. A radi se o prosperitetnoj zajednici koja se istaknula u svim područjima. I upravo zbog tog doprinosa Hrvata Čileu, predsjedniku Milanoviću uručit ću orden”, rekao je između ostalog predsjednik Boric Font.

Nakon izjava za medije dvojice predsjednika uslijedio je svečani ručak koji je Predsjednik Čilea organizirao za predsjednika Milanovića. Na svečanom ručku dvojica predsjednika razmijenila su najviša državna odlikovanja. Predsjednik Milanović uručio je predsjedniku Boricu Fontu Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, za iznimne zasluge u unapređenju sveobuhvatnih odnosa i razvitku uzajamne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Čilea te promicanje prijateljstva i partnerstva hrvatskog i čileanskog naroda, a predsjednik Boric Font uručio je predsjedniku Milanoviću „Lanac Velereda zasluga za Čile s Velikom Danicom“.

U nastavku dana predsjednik Milanović posjetit će „Čileanski muzej pretkolumbijske umjetnosti“ u kojem će razgledati izložbu „Chile before Chile“, održati predavanje na Čileanskom sveučilištu te zajedno s predsjednikom Republike Čilea Gabrielom Boricem Fontom sudjelovati na svečanoj večeri s predstavnicima hrvatske zajednice u Santiagu.