posjet predsjednika

Milanović: 'Hrvati u Čileu ostvarili su nevjerojatne uspjehe, odlična su zajednica. To su doma naučili'

09.12.2022 u 21:43

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u petak da su Hrvati u Čileu ostvarili 'nevjerojatne uspjehe' zahvaljujući onome što su naučili doma, u Dalmaciji odakle su se prvi hrvatski migranti u 19. stoljeću otisnuli na dalek put u tu južnoameričku zemlju

U Čileu živi oko 200.000 potomaka Hrvata, a predsjednik države Gabrijel Borić i predsjednik parlamenta Vlado Mirošević su hrvatskog porijekla. Prvi hrvatski migranti krenuli su u Čile prije 160 godina, pritisnuti siromaštvom uz obalu Jadranskog mora. Kasnije su uslijedila još dva iseljenička vala u južnoameričke zemlje, potaknuta gospodarskim i političkim razlozima.

'Dobro se oni ovdje snalaze. Ovo je zemlja u kojoj su Hrvati ostvarili nevjerojatne uspjehe, sačuvali su običaje i taj identitet nije bio ugrožen, jako su uspješna zajednica', rekao je novinarima Milanović koji je u posjetu Čileu.

'To su doma naučili. Oni koji su išli među prvima dolazili su spremni na uspjeh s osnovnim alatom kojeg su stekli doma, u Dalmaciji. U Hrvatskoj i na Braču je sada standard bolji nego ovdje. Nevjerojatno je na koju su avanturu i rizik bili spremni ovi ljudi i radili su za sebe', dodao je predsjednik.

Zoran Milanović u Čileu Izvor: Društvene mreže / Autor: Zoran Milanović / Facebook

Po njegovim riječima, ta priča o Dalmatincima, u pravilu mladim muškarcima, koji su sami išli na kraj svijeta je 'nevjerojatna priča povijesti jednog malog naroda' kao što su Hrvati. Milanović je u petak počeo posjet Čileu u Antofagasti, gradu i istoimenoj regiji Čilea, susretom s izaslanicom čileanskog predsjednika u toj regiji Karen Behrens.

S tamošnjim Hrvatima je pratio pobjedu Hrvatske nad Brazilom u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Katru.