znanstveni skup

[FOTO] Milanović: Miko Tripalo bio je velikan hrvatskog duha i srca, aristokrat misli

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 20.05.2021 11:31
  • Objavljeno 20.05.2021 u 11:31
Zoran Milanović

Zoran Milanović

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u četvrtak na znanstvenom skupu "Kakva Hrvatska? Miko Tripalo (1926-1995)", za kojega je rekao da je jedan od velikana hrvatskog duha i srca te aristokrat misli. Ured predsjednika je priopćio da je skup organizirao Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića koji se u govoru prisjetio povezanosti svoje obitelji s Tripalom i riječi koje je slušao o njemu.

"Kasnije sam o Tripalu slušao isključivo pozitivne stvari, stvari koje ima možda jedini čovjek u politici takvog kalibra, takvog dometa. Miko Tripalo je uživao poštovanje, ono o čemu svi žudimo i čeznemo kao ljudska bića", rekao je.

Govoreći o životu u prošlom stoljeću u okolici Sinja i Dalmatinskoj zagori, u kojoj je odrastao Tripalo, Milanović je kazao kako volimo idealizirati i gledati kroz neku posebnu optiku svoju prošlost, ali da je naša prošlost, prošlost naših pokrajina, već tada bila zadana.

"Odrastati i formirati se kroz nekoliko koljena u ambijentu kao što je Sinjski, u obitelji kao što je Tripalo, živite tu politiku, prolazite kroz razvojne faze, prvo narodnjaka, onda u stvari demokrata. Tu niče jedan Miko Tripalo, kao mladi ljevičar, skojevac, partizan i kasnije jedan od onih aristokrata duha hrvatskog naroda, aristokracije koja nema veze s novcem i porijeklom", istaknuo je.

Naglasio je da je Hrvatska sretna što je u svom vodstvu, u prošlom stoljeću, imala ljude kakav je bio Miko Tripalo, "jedan od velikana hrvatskog duha i srca, aristokrat misli, čovjek prilično imun na materijalno koji je uvijek radio na sebi".

  • +1

Milanović na skupu u Miki Tripali

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Znanstveni skup zamišljen je da se detaljnije bavi prilikama u Dalmaciji i Sinju prije Drugog svjetskog rata, u doba Tripalovog djetinjstva, njegovo sudjelovanje u NOB-u, vrijeme kada je predsjednik Narodne omladine Jugoslavije, potom politički zenit karijere u Zagrebu šezdesetih i Hrvatsko proljeće, kažu u Uredu predsjednika.

Posebno izlaganje odnosilo se na disidentstvo i raspad Jugoslavije te prve godine višestranačja, kada je Miko Tripalo zastupnik u Saboru i važna figura u političkom životu.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, stoji u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!