OVO JE TEK UPOZORENJE?

[FOTO] Liječnici u Njemačkoj u jednodnevnom štrajku zbog premalih plaća

21.03.2023 u 16:51

Bionic
Reading

Liječnici javnih bolnica u nekoliko njemačkih saveznih pokrajina stupili su u utorak u jednodnevni štrajk upozorenja kako bi povećali pritisak tijekom pregovora o kolektivnim ugovorima

U osam saveznih pokrajina liječnici u bolnicama u vlasništvu gradova su obustavili rad, a na središnjem skupu u Hamburgu se okupilo oko 4.000 liječnika iz cijele zemlje. U nekim saveznim pokrajinama su štrajkali i liječnici klinika u privatnom vlasništvu. U ostalim saveznim pokrajinama štrajk upozorenja bi trebao biti održan u četvrtak.

Sindikat liječnika Marburški savez za oko 50.000 liječnika u javnim klinikama u Njemačkoj traži prilagođavanje plaća stopi inflacije te dodatno povećanje od 2,5 posto.

Poslodavci, pri čemu se uglavnom radi o gradovima i općinama, odbacivali su tijekom dosadašnjih pregovora zahtjeve sindikata tvrdeći da se radi o povećanju od 12 posto, što je po njima previše.

  • +19
Prosvjed liječnika u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Sachelle Babbar / Zuma Press / Profimedia

Tijekom današnjeg štrajka u bolnicama su funkcionirali samo odjeli hitne pomoći, a sve operacije koje nisu hitne su pomaknute na neki kasniji datum. Prema listi privatne agencije za zapošljavanje Stepstone prosječna liječnička plaća u 2021. u Njemačkoj je iznosila oko 7.700 eura bruto mjesečno.