arheolozi oduševljeni

[FOTO] Impresivno otkriće: U Peruu otkrivena grobnica stara 500 godina, sadrži više tijela omotanih u tkaninu

23.06.2022 u 10:08

Bionic
Reading

U srcu Lime, glavnog grada Perua, iskopana je grobnica iz doba Inka, objavili su u srijedu arheolozi o tom nalazištu ispod radničke kuće za koje se vjeruje da sadrži posmrtne ostatke pripadnika plemstva, umotane u tkaninu, uz keramiku i ukrase

Glavni arheolog Julio Abanto rekao je Reutersu da grobnica stara 500 godina sadrži više tijela omotanih u tkaninu.

Riječ je o metodi kojom su tamošnji narodi pokapali svoje mrtve, čvrsto zamatajući njihova tijela uz koja su stavljali predmete.

Abanto je rekao da su pokopani vjerojatno bili pripadnici elite iz društva Riricancho, kulture koja je nekoć naseljavala današnju Limu prije nego što su moćne Inke zavladale velikim carstvom u Južnoj Americi u 15. stoljeću..

Poznate po zlatu i sofisticiranim konstrukcijama, među njima i kraljevskom utočištu Machu Picchu na vrhu planine, Inke su osvojili španjolski konkvistadori 1532. godine.

Hipolito Tica, vlasnik kuće u Limi, rekao je da su ga preplavili osjećaji zbog ovog iznenadnog otkrića.

  • +3
Grobnica iz doba Inka pronađena u središtu Lime Izvor: EPA / Autor: Paolo Aguilar

"To je nevjerojatno. Zaista nemam druge riječi da to opišem", rekao je, izrazivši nadu da će buduće generacije u radničkoj četvrti San Juan de Lurigancho bolje cijeniti bogatu povijest oko sebe. 

Iskapanja su započela prošlog mjeseca nakon što su Ticini planovi rekonstrukcije posjeda doveli do obaveznog arheološkog istraživanja u toj četvrti Lime, poznatoj po stotinama arheoloških nalaza iz kultura koje su se razvile prije i poslije Inka.