'kamper' s prošlošću

[FOTO] FBI na dražbi ponudio svoj nekadašnji mobilni zapovjedni centar, pogledajte što sve ima od opreme kojom zasjenjuje sve ostale kampere

07.02.2022 u 09:47

Bionic
Reading

Američka vlada rijetko na dražbama prodaje opremu Saveznog istražnog ureda (FBI), no ako imate viška novca, odnedavno možete licitirati za mobilno zapovjedno vozilo FBI-ja koje je kriminalističko-istražna i obavještajna agencija Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država nedavno umirovila. Evo što sve možete dobiti ako pobijedite na dražbi i kupite ovo posebno prilagođeno vozilo teško 27 tona

Iako Uprava za opće poslove Sjedinjenih Američkih Država (GSA) nije precizirala zašto prodaje umirovljeno zapovjedno vozilo, portal Motor1 ističe da bi razlog mogao biti nedavni prestanak proizvodnje kamionske linije Argosy, koju je do 2020. godine izrađivala američka tvrtka Freightliner. Kraj proizvodnje, pretpostavlja američki portal, mogao bi stoga biti skupo i komplicirano održavanje tog nekadašnjeg mobilnog zapovjednog središta koje je nekoć pripadalo terenskom uredu FBI-ja u Seattleu.

Prema podacima objavljenim na internetskim stranicama Uprave za opće poslove, riječ je o modificiranom kamionu Freightliner Argosy proizvedenom 2005. godine i s prijeđenih 121.458 kilometara, a čija trenutno najviša ponuda na aukciji iznosi 58.100 dolara, što zasad ne zadovoljava neobjavljenu pričuvnu cijenu. Iako je nepoznato koliko je FBI stajala nabava ovog mobilnog zapovjednog središta, usporedbom cijena za rabljene tegljače linije Argosy istog godišta vidljivo je kako oni koštaju desetak tisuća dolara više od sadašnje ponuđene cijene.

Riječ je o 27 tona teškom, 12,8 metara dugačkom i 4,5 metara visokom tegljaču koji pokreće redni šestocilindrični motor Detroit Diesel serije 60. Nekadašnji zapovjedni centar nalazi se trenutno na čuvanom parkiralištu u gradu Auburnu u američkoj saveznoj državi Washington, u kojoj je smješteno i regionalno središte američke Uprave za opće poslove za sjeverozapad SAD-a, a za njega se trenutno nadmeće 18 ponuđača.

Dostupne fotografije pokazuju da je modificirani Freightliner Argosy lišen svake osjetljive elektroničke opreme, ali se u njemu još uvijek nalazi ogromna sklopiva satelitska antena, smještena na stražnjoj strani vozila, te brojne druge značajke koje bi nekadašnje zapovjedno vozilo mogle pretvoriti u jedinstveno vozilo za rekreaciju ili privatni zapovjedni centar. Na tegljaču se naime još uvijek mogu naći signalni i pozicijski LED reflektori, pretinac za spavanje smješten unutar vozačeve kabine te namještaj u unutrašnjosti prikolice otvorenog tlocrta, ali bez kupaonice i umivaonika.

  • +16
Mobilno zapovjedno vozilo FBI-ja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: GSA

Prema fotografijama koje je priložila GSA, na tegljaču se nalaze i pomoćni sustavi za proizvodnju električne energije te dodatne baterije kojima su pokretani robusni komunikacijski sustavi dok je modificirani Argosy bio u službi FBI-ja. Tu su i vanjske utičnice za struju te kabelske utičnice koje su se mogle koristiti za povezivanje s dodatnim vozilima, ali i manja satelitska antena smještena na vrhu vozačeve kabine te sklopivi antenski jarbol.

U unutrašnjosti zapovjednog središta nalazi se interijer uređen poput uobičajenog poslovnog ureda s policama za opremu te različitim sklopovima ožičenja za spajanje s računalima, modemima, radiouređajima i ostalom opremom za nadgledanje. Budućem kupcu na raspolaganju je i komplet opreme za popravak manjih kvarova na tegljaču. Ipak, nekadašnji kamion kojim je FBI nadgledao kršenje nekih od 200 kategorija saveznih zakona ima i neke nedostatke i kvarove.

GSA u dražbovnom oglasu priznaje da je vozilo operativno, ali da mjenjač proklizava i da spojku treba jače pritisnuti, kao i da je baterija alarma Viper na privjesku za ključeve tegljača 'riknula'. Stoga Uprava za opće poslove pošteno priznaje da radno stanje zapovjednog vozila nije zajamčeno.

Ipak, sve dok troškovi za pouzdano funkcioniranje tegljača nisu previsoki, nekadašnji mobilni zapovjedni centar mogao bi biti isplativa platforma za policiju ili neku drugu agenciju za upravljanje hitnim situacijama. Također, prodavač ukazuje na to da bi za tegljač mogle biti zainteresirane veće televizijske postaje koje često koriste slično konfigurirane kamione kao mobila vozila za emitiranje jer pružaju dovoljno prostora i osnovne opreme za takvu pretvorbu. Uz to, nešto ekscentričniji kupci mogli bi ga koristiti kao rekreativno vozilo kojim će zasigurno biti među viđenijima kamperima.

Ako ste zainteresirani i imate novac kojim možete dosegnuti pričuvnu cijenu za ovaj bivši FBI-jev kamion, požurite jer se dražba uskoro zatvara.