iz prve ruke

[FOTO] Božinović sudjelovao u vježbi akcije spašavanja HGSS-a

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 26.08.2022 16:11
  • Objavljeno 26.08.2022 u 15:14
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP i HGSS

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović posjetio je središte za obuku HGSS-a 'Dragan Špehar – Špeco' te prisustvovao i sudjelovao u vježbi akcije stijenskog spašavanja unesrećene osobe u kanjonu NP-a Paklenica u petak 26. kolovoza, objavio je MUP

Akciju su proveli spašavatelji HGSS-a, a cilj je bio medicinski zbrinuti unesrećenu osobu te ju evakuirati iz alpinističkog smjera. U samoj vježbi akcije spašavanja sudjelovao je i potpredsjednik Božinović.

'Iako su njihove akcije daleko od očiju javnosti i kamere, često imamo priliku vidjeti u medijima kako su HGSS-ovci izveli zahtjevnu akciju spašavanja. Upravo zato što su oni uvijek na nepristupačnim terenu i daleko od urbane sredine, htio sam se osobno i iz prve ruke uvjeriti kako izgleda posao HGSS-a', rekao je ministar Davor Božinović te dodao da je nevjerojatno s kojom lakoćom obavljaju tako složene i opasne zadaće, što samo govori o tome koliko su obučeni i motivirani za ono što rade.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić zahvalio je potpredsjedniku Božinoviću na dolasku te istaknuo zadovoljstvo time što je sudjelovao u vježbi akcije spašavanja.

'Ovom posjetom potvrđena je i do sada izvrsna suradnja na svim razinama između MUP-a i HGSS-a. Iznimno nam je drago da potpredsjednik Božinović prepoznaje bitnu ulogu HGSS-a u cjelokupnom sustavu sigurnosti RH. Vjerujem da su prikazane aktivnosti u samom NP-u, a prvenstveno u akciji traganja koja je u tijeku, bile potvrda kvalitete kojom HGSS raspolaže. Ovaj posjet je također motivirajući za sve volontere u HGSS-u jer dodatno govori o tome koliko Vlada RH i MUP cijene ono što HGSS neumorno radi već 72 godine', zahvalio je pročelnik Granić.

Ministar Božinović sudjelovao u vježbi akcije spašavanja HGSS-a

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP i HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja je nacionalna, dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka organizacija od javnog značenja. Osnovni ciljevi HGSS-a su sprječavanje nesreća, spašavanje i pružanje prve medicinske pomoći u planini i na drugim nepristupačnim područjima te u izvanrednim okolnostima u kojima pri spašavanju i pružanju pomoći treba primijeniti posebno stručno znanje i upotrijebiti tehničku opremu za spašavanje u planinama, a u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

Brojni domaći i strani sportski avanturisti kroz cijelu godinu, a naročito turističku sezonu, istražuju prirodne ljepote Republike Hrvatske te HGSS redovito organizira aktivna dežurstva na mjestima na kojima se najčešće događaju nesreće. Planina Velebit i NP Paklenica jedna su od najaktivnijih mjesta za spašavatelje HGSS-a. Prilikom dolaska u Starigrad, potpredsjednik Božinović je posjetio bazu operacije iz koje se vode aktivnosti aktivne potrage za nestalim stranim državljaninom. Nakon informiranja o samom tijeku, potpredsjednik Božinović zahvalio je svim pripadnicama HGSS-a, policije, civilne zaštite i MORH-a koji sudjeluju u akciji.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!