zastupnički dom

[FOTO] Bidenov govor zapalio američke zastupnike, grlili se i pljeskali: Putin će platiti visoku cijenu

02.03.2022 u 07:58

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ruski čelnik Vladimir Putin 'nema pojma što dolazi' dok zapadne zemlje stežu gospodarsku omču oko Rusije, čije su vojne snage bombardirale ukrajinske gradove i spremne su za napredovanje prema Kijevu

Stotine tisuća Ukrajinaca pobjegle su pred sukobima otkako je Putin naredio invaziju prije gotovo tjedan dana dok je kilometrima dug ruski vojni konvoj sjeverno od Kijeva spreman za napredovanje prema glavnom gradu.

Ipak, Rusija još nije uspjela zauzeti nijedan veliki ukrajinski grad, a zapadni analitičari kažu da je Moskva odustala od taktike koja poziva na razorno granatiranje naseljenih područja prije ulaska u njih.

Bidenov govor Izvor: Profimedia / Autor: SAUL LOEB / AFP / Profimedia

'Iako može ostvariti dobitke na bojnom polju - dugoročno će plaćati visoku cijenu', rekao je Biden u svom obraćanju o stanju nacije. Odstupajući od pripremljenog teksta, Biden je dodao: 'Nema pojma što dolazi.' Nije to precizirao.

Američki zastupnici ustali su, pljeskali i urlali, a mnogi od njih mahali su ukrajinskim zastavama i nosili plave i žute boje te zemlje dok je Biden govorio u Zastupničkom domu.

Visoki američki vojni dužnosnik rekao je u utorak da je vojno napredovanje snaga prema Kijevu u zastoju zbog logističkih problema, uključujući nestašicu hrane i goriva, a čini se da neke postrojbe imaju nizak moral.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je novinarima da nije jasno je li sam konvoj zastao, ali da nije napredovao.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je Rusiju da prestane s bombardiranjem civila i nastavi pregovore.

'Neophodno je barem prestati bombardirati ljude, samo zaustaviti bombardiranje i onda sjesti za pregovarački stol', rekao je Reutersu i CNN-u u zajedničkom intervjuu u strogo čuvanom vladinom kompleksu u Kijevu.

Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala bi u srijedu ukoriti Rusiju zbog invazije na Ukrajinu i zatražiti da Moskva prestane s borbama i povuče svoje vojne snage, što je potez kojim se želi diplomatski izolirati Rusiju u svjetskoj organizaciji.

Do utorka navečer gotovo polovica članova Opće skupštine potpisala su se kao kosponzori nacrta rezolucije prije glasanja u srijedu, rekli su diplomati. U tekstu se izražava 'žaljenje' zbog ruske 'agresije na Ukrajinu'.

Putin je naredio 'specijalnu vojnu operaciju' prošlog četvrtka u pokušaju da razoruža Ukrajinu, uhvati 'neonaciste' - za koje kaže da vode zemlju, i slomi njezine nade u tješnje veze sa Zapadom.

Civilne žrtve

Ruska invazija uključuje napade na Kijev, iako izgleda da je najjače bombardiranje dosad bilo oko drugog po veličini ukrajinskog grada Harkiva, blizu granice s Rusijom.

Deseci tamošnjih stanovnika, uključujući djecu, ubijeni su kada je ruski strateški bombarder ispalio 16 navođenih projektila prema stambenom području u ponedjeljak, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

Zapadno od Kijeva, u gradu Žitomiru, četiri osobe, uključujući dijete, ubijene su u utorak u napadu krstarećim raketama, rekao je ukrajinski dužnosnik.

U ukrajinskom gradu Donecku na teritoriju pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, vlasti su priopćile kako su tri civila ubijena u ukrajinskom granatiranju.

Reuters nije mogao potvrditi nijedno izvješće o žrtvama. Ujedinjeni narodi kažu da je najmanje 136 civila ubijeno u invaziji, ali da je stvarni broj vjerojatno puno veći.

Uvelike nadmašene ruskom vojskom, i po broju i moći, ukrajinske zračne snage još uvijek lete, a protuzračna obrana i dalje se smatra održivom - što je činjenica koja zbunjuje vojne stručnjake.

'Zamrzni i zaplijeni'

Biden je najavio daljnje jačanje sankcija protiv Moskve, pridruživši se Europskoj uniji i Kanadi u zabrani ruskih zrakoplova u zračnom prostoru SAD-a. Također je rekao da će ministarstvo pravosuđa nastojati zaplijeniti jahte, luksuzne stanove i privatne avione bogatih Rusa koji su povezani s Putinom.

Nakon razgovora s dužnosnicima G7, ministrica financija Janet Yellen rekla je da su se Sjedinjene Države dogovorile s partnerima da osnuju radnu skupinu 'za zamrzavanje i zapljenu imovine ključnih ruskih elita'.

Ukrajina, demokratska zemlja sklona Zapadu od 44 milijuna ljudi koja nije članica NATO-a, pozvala je vojni savez pod vodstvom SAD-a da provede zonu zabrane letova iznad Ukrajine - zahtjev koji je Washington odbio, bojeći se poticanja izravnog sukoba između dvije najveće nuklearne sile svijeta.

Washington i njegovi saveznici su umjesto toga poslali oružje u Kijev.

Nekoliko desetaka Japanaca odgovorilo na ukrajinski poziv stranim dobrovoljcima da se dođu boriti protiv ruske invazije, prema medijskom izvješću u srijedu.

Diplomatski izolirajući Rusiju, glavna strategija Zapada je isključiti rusko gospodarstvo iz globalnog financijskog sustava.

Exxon Mobil pridružio se drugim velikim zapadnim energetskim tvrtkama, uključujući britanske BP PLC i Shell, objavivši da će napustiti Rusiju, bogatu naftom, zbog invazije.

Apple Inc zaustavio je prodaju iPhonea i drugih proizvoda u Rusiji te je unio izmjene u svoju aplikaciju Maps (Karte) kako bi zaštitio civile u Ukrajini. Alphabet Inc Google izbacio je ruske državne izdavače iz svojih vijesti, a Ford Motor obustavio je poslovanje u zemlji.

Američki proizvođač zrakoplova Boeing rekao je da obustavlja dijelove, održavanje i tehničku podršku za ruske zračne prijevoznike.