PETAK U PARLAMENTU

[FOTO] Beroš preživio glasanje o nepovjerenju, glas jednog zastupnika nasmijao sabornicu, a smijeha je bilo i na početku sjednice

08.07.2022 u 11:13

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš preživio je glasanje o nepovjerenju koje su pokrenuli oporbeni klubovi, odnosno stranke lijevo-liberalno-lijevog spektra. No jedan glas podrške nasmijao je sabornicu

Za opoziv Beroša glasao je 51 zastupnik, dok ih je 78 bilo protiv. Jedan od tih 78 bio je i glas Mostovog Nikole Grmoje što je nasmijalo zastupnike, s obzirom da je poznato da on nikako ne podržava Beroša.

'Kolega Grmoja znam da ste pogriješili', kazao mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon što je Mostov zastupnik digao ruku da objasni zašto je tako glasao. Grmoja je pojasnio kako je imao problem s karticom za glasanje.

'Jasno ste rekli da ne mislite tako kako ste glasali, svima je to jasno', poručio mu je predsjednik Sabora, no nije izmijenio taj jedan glas u rezultatu glasovanja.

  • +3
Grmoja greškom glasovao protiv opoziva Beroša, uslijedio smijeh HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Gdje je nestala stolica iz sabornice?

Smijehom je jutros započela i sama sjednica. Naime, prije početka samog glasanja javio se HSS-ov Krešo Beljak. 'Imam jednu primjedbu tehničke prirode. Fali nam jedan stolac, a nije od željeza', rekao je Beljak, aludirajući na slučaj dugogodišnjeg, sada već bivšeg člana karlovačkog ogranka HDZ-a Stjepana Turkovića koji je uhvaćen u krađi armaturnih šipki.

'A di ste se baš vi javili?', odgovorio je Beljaku Jandroković, koji je pak aludirao da je i sam Beljak nekoć provaljivao u automobile, a da su ga okrivili i za krađu radio kasetofona.

'A baš ja, da. Da stolac ima neke dodatne instrumente onda bih posumnjao sam na sebe. Al nema', našalio se Beljak na svoj račun u odgovoru Jandrokoviću.

  • +9
U Saboru izglasano odbijanje zahtjeva za opozivom ministra Beroša Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Slučaj Prkačin ponovno tema

Jandroković se uoči glasanja osvrnuo i na slučaj Prkačin, odnosno skandalozan istup Ante Prkačina iz Domovinskog pokreta koji je u srijedu izvrijeđao s govornice saborsku zastupnicu Uršu Raukar iz Kluba zeleno-lijevog bloka.

'Dobio sam pismo zastupnice Benčić oko govora kolege Prkačina. Ja ću to najoštrije osuditi. Smatram da je govor bio neprimjeren. Ta je izjava nedostojna onoga što bi trebalo govoriti u Hrvatskom saboru i pozivam vas sve da ne činimo takve stvari. Isto tako stao bi u zaštitu kolege Reinera jer je on postupio u skladu s poslovnikom. On je dao opomenu i Raukar i Prkačinu, jasno kazavši da ta dva postupka nisu na istoj razini. Kolegica Benčić je tražila da sankcioniram potpredsjednika Sabora, ali to je nemoguće jer to ne postoji u poslovniku. Opomene su dane ali nije samo opomena sankcija. Sankcija je i ono što je izgovoreno i nema jednakosti u postupku kolegice Raukar i onoga što je izgovorio Prkačin', kazao je Jandroković, što je ponukalo nekolicinu zastupnika da se požale općenito na rad potpredsjednika Sabora Željka Reinera.

Naime, u srijedu je Prkačin u govoru je komentirao istup zastupnice Raukar o migrantima, koja je izrazila nezadovoljstvo što se ukrajinski izbjeglice tretiraju drugačije od migranata iz Afganistana, Sirije i drugih zemalja. U jednom trenutku Raukar mu je dobacila iz saborskih klupa da ga može biti sram na što je Prkačin uzvratio: 'Slušaj nakazo jedna, koliko te Bog unakazio tjelesno, toliko ti je i glavu.' Nakon njihova obračuna presjedavajući u Sabru Željko Reiner oboma je izrekao opomenu.

'To vam je kao nekoć kad je policija prekršajni nalog davala i nasilniku i žrtvi. Nasilniku jer je tukao, a žrtvi jer je vikala', odgovorila je Sandra Benčić iz Kluba zeleno-lijevog bloka nakon što je Jandroković stao u obranu Reinera.

Na Reinerovo ponašanje požalio se i Beljak. 'Na nijednog potpredsjednika Sabora nema primjedbi kao na ponašanje Reinera. Meni je jednom tri puta dao opomenu u 20 sekundi da ja nisam shvatio o čemu se radi. Očito nije dorasao funkciji. Ako mu je do funkcije predlažem da mu date bijelog konja pa neka kao vitez paradira ispred Sabora', kazao je Beljak.