KONFERENCIJA DRAGANA PRIMORCA

Forenzičari kreću u borbu protiv krijumčarenja ljudi

05.11.2013 u 15:40

Bionic
Reading

U hotelu Esplanada održana je konferencija znakovita naziva 'Trgovina ljudi, radno i seksualno iskorištavanje' u organizaciji bivšeg ministra obrazovanja i forenzičkog stručnjaka Dragana Primorca, odnosno njegovog ISABS-a i Sveučilišta New Haven, na kojoj se govorilo o tome kako DNK analiza može pomoći u suzbijanju traffickinga

Konferencija je okupila širok spektar sudionika, među kojima predstavnike Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ureda za suzbijanje organiziranog kriminaliteta MUP-a, predstavnike veleposlanstva SAD-a, Kosova, Makedonije, Grada Zagreba, organizacija koje se bave prevencijom i eliminacijom trgovine ženama, Međunarodne organizacije za migraciju, Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, predstavnike Akademije pravnih znanosti, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, vodeće svjetske tvrtke u području istraživanja DNA Genosa itd.

Na konferenciji je sudjelovao jedan od najuglednijih predavača iz tog područja, Chris Asplen, inače bivši pomoćnik državne odvjetnice Sjedinjenih Američkih Država te voditelj Ureda za politiku znanosti i tehnologije Bijele kuće od 2000. do 2006. godine. Asplen je sudionicima objasnio primjenu tehnologije Rapid DNA kao jedan od najmodernijih načina borbe protiv trgovine ljudima putem stvaranja DNA baza podataka i prenio svoja iskustva u radu u preko 40 zemalja svijeta.

Jedan od govornika na konferenciji bio je i profesor Timothy Palmbach, direktor forenzičkog programa na Sveučilištu New Haven, prenijevši svoja iskustva u radu na suzbijanju trgovine ljudima. Predstavio je moderne primjere forenzike i forenzičkih znanosti te istaknuo da Republika Hrvatska zbog svoje lokacije ima sjajnu priliku biti zemlja predvodnica u zaustavljanju tranzitnih putova trgovine ljudima u regiji jer predstavlja granicu između Europske unije i jugoistočne Europe i Balkana. Davor Derenčinović, glavni tajnik Akademije pravnih znanosti Hrvatske, održao je pak predavanje na temu 'Trgovanje ljudima kao ozbiljna povreda ljudskih prava'.