ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNIJENJA U ISTRI

Flego vodi, Kajin zaostaje desetak posto

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Istarskoj županiji u prvom krugu predstojećih lokalnih izbora vodi kandidat IDS-a, HNS-a i Zelenih Vlater Flego s 40,5 posto, a Damir Kajin kao kandidat kolacije SDP, HSU, SDSS, HSLS i SDA u ovom trenutku ima 31,6 posto, pokazuje istraživanje Dnevnika Nove TV koje je provela agencija IPSOS PULS

Prema rezultatima istraživanja, trenutačno samo njih dvojica idu u drugi krug. Od ostalih kandidata, kandidat Ladonje Bruno Nefat osvaja 4,1 posto, a isti postotak potpore ima i HDZ-ovac Marino Roce. Ticijan Peruško, kandidat Laburista, ima 3,2 posto potpore, a tri posto osvaja Ana Kolarić, kandidatkinja za županicu Istarsku HSP-a Ante Starčević. Neodlučnih birača je 13,5 posto.

Birači Valtera Flege uglavnom su mlađi, i to njih 50 posto. Onih sa VSS je 43 posto, a birača s prihodima od 4000 do 8000 kuna je 48 posto. Damir Kajin više može računati na starije birače, iznad 60 godina ih ima 37 posto. Onih s osnovnom školom je 38 posto, a onih s prihodima do 4000 kuna ima 35 posto.

Istraživanje pokazuje da Valter Flego u drugom krugu izbora osim svojih birača može računati i na birače HDZ-a - njih 53 posto glasat će za njega, ali i na birače laburista - njih 50 glas će dati IDS-ovu kandidatu. Damir Kajin, pak, može računati na birače Ladonje jer će njh 55 posto glasati za njega.

U konačnici, u drugom krugu, Valter Flego osvaja 48,6 posto birača, a Damir Kajin njih 42 posto.

Borba za županijsku skupštinu bit će vrlo neizvjesna, a moguće je da će budući župan imati kohabitaciju sa županijskom vlašću. Istra će možda imati slučaj kao i grad Zagreb u zadnje četiri godine.

Vodi lista IDS-a sa 38 posto birača, a slijedi SDP-ova lista sa 29,7 posto birača. Laburisti osvajaju 5,8 posto birača, Ladonja 5,6 posto, a HDZ 5,4 posto birača. Akcija mladih je na 4,5 posto, a HSP Ante Starčević na 2,6 posto. Stranka umirovljenika ima 1,1 posto, a neodlučnih je birača 6,9 posto.

41,8 posto birača kaže da sigurno izlaze na izbore, što bi bila visoka izlaznost.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!