destinacija, a ne država

Flego: Talijanska odluka je diskriminatorna

14.08.2020 u 16:38

Bionic
Reading

Talijanska odluka o obaveznom testu za ulazak u zemlju iz Hrvatske je "diskriminatorna" jer ne uzima u obzir regionalne razlike među hrvatskim destinacijama u smislu sigurnosti od covida-19, rekao je u petak zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego

Italija je u srijedu naredila obavezno testiranje na koronavirus za sve koji u zemlju stignu iz Hrvatske, Grčke, Malte i Španjolske.

"To je još jedna diskriminatorna odluka", istaknuo je Flego, dodavši da je „u svim dokumentima EU-a i raspravama od samog početka naglasak bio na zadovoljavanju potrebe građana EU-a za putovanjem u sigurne destinacije“.

"U sigurne destinacije, a ne države članice. Istra je čitavo ovo vrijeme korak ispred, kao i Primorsko-goranska županija i veći dio našeg priobalja. Velika većina hrvatskih destinacija zadaću kreiranja sigurne sredine za svoje goste i građane shvatila je krajnje ozbiljno. I u tome smo i uspjeli, zato jer smo na snazi imali čvrste mjere i jasna ograničenja", rekao je Flego.

On je naglasio da je dosad, usprkos crnim predviđanjima, sezona "ispala više nego dobra", ali da je za spas njezina ostatka važno da se primjenjuju "koordinirana regionalna mjerila".

"Za spas ostatka sezone, o kojoj ovisi velik broj naših poduzetnika i obitelji, nužno je da svaka država članica primjenjuje jasna i koordinirana regionalna mjerila, koja bi omogućila upravo ono čemu su smjernice EK od samog početka i težile – jasnu distinkciju sigurnih destinacija s dobrom epidemiološkom situacijom od onih rizičnijih. Ponavljam, destinacija, a ne država. Istra je sigurna destinacija čitavo vrijeme i nije pošteno da neopravdano ispaštamo", zaključio je Flego, a priopćeno je iz njegova ureda.

Hrvatska je u petak zabilježila rekordnih 208 slučajeva zaraze koronavirusom. Istarska županija od tog broja imala je tri novozaražena, a Primorsko-goranska 5.