N/A

Flan od moche

06.01.2010 u 09:08

Bionic
Reading

Flan od moche

SASTOJCI:

200 g + 100 g šećera
125 ml vode
500 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade, najmanje 60 posto kakaa, sitno nasjeckane
60 ml espressa
1 jaje i 2 žumanjca

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Stavite 200 g šećera i vodu u posudu i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Smanjite vatru i potom kuhajte dok se ne karamelizira te dobije lijepu smeđu boju. Odmah ulijte malo karamela u keramičke posudice za soufflé i protresite da se posudica obloži.

Zagrijte vrhnje, maknite s vatre i odmah umiješajte čokoladu i espresso. Promiješajte da se čokolada rastopi. U drugoj posudi razmutite jaje, žumanjke i ostatak šećera. Polagano ulijte čokoladnu smjesu, miješajući cijelo vrijeme.

Stavite posudice s karamelom u protvan i napunite ga vodom tako da dođe do 2/3 visine posudica. Rasporedite čokoladnu smjesu u posudice i stavite u pećnicu. Pecite oko 1 sat, dok se krema ne stisne uz rubove posudica, ali tako da u sredini bude 'drhtava'. Provjerite nakon 45 minuta. Izvadite iz vodene kupelji. Ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.

Kako biste izvadili flanove iz posudica, stavite ih natrag u protvan i napunite kipućom vodom do pola visine. Ostavite 1 minutu. Izvadite iz vode i nožićem prođite uz stijenke posuda. Stavite tanjur za serviranje na vrh i okrenite naopačke zajedno s posudicom. Protresite tako da flan padne na tanjur. Poslužite uz malo slatkog tučenog vrhnja.