nezadovoljstvo

Fizioterapeuti traže osnivanje radne skupine radi rješavanja njihova statusa

26.02.2024 u 09:41

Bionic
Reading

Građanaska inicijativa magistara fizioterapije zatražila je u ponedjeljak od ministra zdravstva Vilija Beroša da se što prije formira radna skupina s ciljem priznavanja njihova statusa i korigiranja plaća putem izmjena Zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti

Inicijativa je 6. veljače u Zagrebu organizirala prosvjed kako bi se magistrima fizioterapije priznao odgovarajući status, a formiranje radne skupine traže u nastavku angažmana na izmjenama zakonskih odredbi i valorizacije statusa visokoobrazovnog dijela fizioterapeutske struke.

U radnoj skupini, uz ostale stručne osobe, sudjelovale bi i predstavnice Građanske inicijative magistara fizioterapije koje su Ministarstvu poslale i prijedlog izmjena i dopuna zakona.

Naglašavaju da skoro petnaest godina regulatorni okvir nije prilagođen potrebama zdravstvenih djelatnika fizioterapijske djelatnosti niti usklađen s postojećim obrazovnim kolegijima i značajem visokoobrazovanih fizioterapeuta.

Ponovno su upozorili da su prvi magistri fizioterapije diplomirali prije više od deset godina, ali Ministarstvo zdravstva još nije priznalo stručnu spremu kroz prijedlog izmjena i dopuna zakona iako su to pokušavali putem komore, stručnih društava i pisanjem peticije.

Naglašavaju da je riječ o zdravstvenim djelatnicima s visokom stručnom spremom koja je prepoznata u praksi te koja je priznata u drugim regulatornim okvirima, ali unatoč tomu nije priznata u temeljnom zakonskom aktu koji se odnosi na fizioterapeute.

Napominju da i Pučka pravobraniteljica već nekoliko godina upozorava na problem nejednakih plaća za rad iste vrijednost, gdje je navela i problem fizioterapeuta.