SAMOPROGLAŠENI DOMOLJUBI

Finske vlasti u strahu od Odinovih vojnika, koji patroliraju ulicama

14.01.2016 u 08:36

Bionic
Reading

Država na samom sjeveru Europe, Finska, nema dugu povijest prihvaćanja većeg broja migranata, a s obzirom na trenutni priljev vlasti se boje protuimigrantskih osjećaja kod stanovništva - dobar razlog za to daju im Odinovi vojnici, samoproglašeni domoljubi koji patroliraju ulicama u želji da zaštite Fince od imigranata.

Njihove akcije brinu i vladu i policiju. Skupina mladih muškaraca utemeljila je prošle godine u gradu Kemi skupinu Odinovi vojnici, dajući si ime prema vrhovnom bogu nordijske mitologije. Kemi se nalazi uz granicu s Tornijem koji je točka ulaska za migrante koji dolaze iz Švedske.

Otad se skupina proširila i po drugim gradovima a njezini članovi kažu da žele biti oči i uši policije. Članovi tvrde da su 'islamski uljezi' krivi za povećanu stopu kriminaliteta u zemlji a na prosvjedima su nosili transparente 'Migranti nisu dobrodošli'.

Dok većina Finaca ne daje potporu toj skupini, njezin rast signalizira da ipak postoji uznemirenost među građanima.

Policija je kazala da su joj prijavljeni slučajevi uznemiravanja žena na proslavi Nove godine od strane 'muškaraca sa stranim podrijetlom', kao i na nekim drugim javnim događanjima prošle godine.

Vlada je jasno rekla da u zemlji nema mjesta za civilne patrole koje bi vršile posao policije. 'Policija je odgovorna za zakon i red u zemlij', rekao je u utorak premijer Juha Sipila za YLE.

Finska je prošle godine primila oko 32.000 zahtjeva za azilom, što je ogromna razlika u odnosu na 3.600 godinu prije. Ona ima relativno malu imigrantsku zajednicu,

U Kemiju, Odinovi vojnici patroliraju ulicama svakodnevno unatoč iznimno niskim temparaturama. Skupina kaže da djeluje u 23 grada, dok policija kaže da se radi o njih pet.

'Naše je mišljenje da islamski uljezi uzrokuju nesigurnost i povećavaju stopu zločina', kaže skupina na svojoj web stranici.
Dosad u Finskoj nije prijavljen nijedan incident između Odinovih vojnika i imigranta, ali policija kaže da pomno prati stanje.