OKONČANA KRIZA

Finska vlada preživjela, Pravi Finci pukli na dva dijela

14.06.2017 u 07:15

Bionic
Reading

Finski premijer Juha Sipila objavio je u utorak formiranje nove koalicijske vlade, okončavši krizu nastalu izborom osuđenog rasista na čelo stranke Pravi Finci.

Pravi Finci (protivnici imigracije) su se raspali istog dana kada su izabrali novog predsjednika, podijelivši se na vjerne kontroverznom Jussi Halla-ahou i nezadovoljnike koji su najavili osnivanje nove stranke, Nove alternative.

Na vlasti od svibnja 2015. s konzervativcima i Pravim Fincima, Sipila je vrlo brzo riješio političku krizu.

"Vlada će u svojem sadašnjem obliku nastaviti sadašnji vladin program", rekao je šef centrističke vlade na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

On zadržava iste ministre, među kojima pet bivših Pravih Finaca koji odbijaju radikalno protuimigrantsku i protueuropsku liniju koju zastupa Halla-aho.

Halla-aho je gubitnik te krize. On je na kraju na čelu puno manje stranke od one koja ga je u subotu izabrala za predsjednika. Optužio je bivše kolege za izdaju.

U utorak je Sipila bio spreman predati ostavku svoje vlade, ali je odustao kada je saznao za nove partnere u mogućoj koaliciji.

Naime, od 37 zastupnika Pravih Finaca, 22 je izjavilo da će osnovati Novu alternativu.

Zastupnici Nove alternative sa centristima i konzervativcima imaju apsolutnu većinu. Sipila je rekao da će tražiti od parlamenta da sljedećih dana izglasa povjerenje novoj vladi.

Halla-aho je 2008. na svom blogu uvredljivo pisao o islamu i somalskoj zajednici, nakon čega mu je određena kazna.