ČVRSTO PARTNERSTVO

Finska i Švedska ujedinili frontu prema Turskoj: 'Idemo u NATO ruku pod ruku'

28.10.2022 u 22:41

Bionic
Reading

Finska i Švedska zajedno će se pridružiti NATO-u, izjavili su u petak njihovi premijeri, čime su pokazali ujedinjenu frontu Turskoj koja se usprotivila njihovim kandidaturama

Nordijski susjedi podnijeli su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su naišli na prigovore Turske koja ih je optužila za pružanje utočišta "terorističkim skupinama".

Finska premijerka Sanna Marin rekla je u petak da joj je turski predsjednik rekao da ima više pitanja za Švedsku nego Finsku. No naglasila je da neće ostaviti za sobom Švedsku u tom procesu.

"Naravno, vrlo nam je važno da se Finska i Švedska pridruže NATO-u ruku pod ruku", rekla je Marin novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa svojim švedskim kolegom u Helsinkiju.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je 6. listopada da se njegova zemlja još uvijek protivi kandidaturi Švedske.

"Svaki korak do sada poduzimali smo ruku pod ruku i nitko od nas nema drugih ambicija", rekao je novi švedski premijer Ulf Kristersson.

Kristersson je rekao da će se uskoro sastati s Erdoganom. "Potpuno je legitimno da Turska dobije potvrdu da Švedska poduzima ono na što se obvezala u okviru sporazuma", dodao je.

  • +9
Švedski premijer Ulf Kristersson i finska premijerka Sanna Marin Izvor: Profimedia / Autor: Vesa Moilanen / Shutterstock Editorial / Profimedia

Švedski dnevni list Aftonbladet u petak je citirao izvore koji govore da je Turska pozvala Kristerssona na bilateralni sastanak u Ankari, koji će vjerojatno održati 8. studenog.

Kristerssonov glasnogovornik nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentarom.