DO KRAJA GODINE

Finska će uskoro ratificirati hrvatski pristupni ugovor

09.11.2012 u 11:55

Bionic
Reading

Finska strana informirala je saborsko izaslanstvo o trenutačnom statusu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora iskazavši svoju neupitnu podršku dovršetku hrvatske integracije u EU te najavila početak parlamentarne procedure ratifikacije za sljedeći tjedan s očekivanjima da će biti dovršen do kraja godine, stoji u priopćenju hrvatskog Sabora

Zajedničko izaslanstvo saborskog Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije, na čelu s Miloradom Pupovcem, boravilo je 6. i 7. studenoga u dvodnevnom posjetu Republici Finskoj.

Tijekom svog posjeta saborsko izaslanstvo sastalo se s predsjednikom finskog parlamenta (Edeskunte) Eerom Heinäluomom, članovima Velikog odbora zaduženog za europske poslove, Odborom za vanjsku politiku te članovima finsko-hrvatske međuparlamentarne skupine prijateljstva u Finskom parlamentu.

Održan je i sastanak s finskim ministrom vanjskih poslova Erkkijem Tuomiojom, a saborsko izaslanstvo posjetilo je i Finski institut za međunarodne odnose.

Finska strana informirala je saborsko izaslanstvo o trenutačnom statusu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora iskazavši svoju neupitnu podršku dovršetku hrvatske integracije u EU te najavila početak parlamentarne procedure ratifikacije za sljedeći tjedan s očekivanjima da će biti dovršen do kraja godine. Finski sugovornici upoznali su izaslanstvo hrvatskog Sabora s koordinacijom europskih poslova i odnosima finske vlade i parlamenta oko europskih pitanja. Potvrđena je odlična suradnja dvaju parlamenata te obostrana želja za jačanjem te suradnje nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

U izaslanstvu su uz predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku bili Davor Stier, zamjenik predsjednika Odbora za vanjsku politiku i član Odbora za europske integracije, Gordan Jandroković, zamjenik predsjednika Odbora za europske integracije te Damir Mateljan, član Odbora za europske integracije.