OSUMNJIČENI ILI SVJEDOK?

Finci saslušali Janšu zbog afere Patria

15.10.2009 u 23:19

Bionic
Reading

Finski kriminalisti, koji u suradnji sa slovenskom policijom ovoga tjedna borave u Ljubljani kako bi ispitali osumnjičenike i svjedoke u aferi Patria, u četvrtak su saslušali i bivšeg slovenskog premijera Janeza Janšu

LJUBLJANA - Istraga o navodnoj isplati 21 milijuna eura nezakonitih provizija pri zaključivanju posla nabave oklopnih transportnih vozila finskog proizvođača Patria za slovensku vojsku u kojoj je, po informacijama iz istrage, bilo i elemenata industrijske špijunaže, vodi se u Finskoj, Sloveniji i Austriji, a po informacijama slovenskih medija uskoro će biti zaključena podizanjem više optužnica.

Ljubljanski "Dnevnik" u srijedu je, pozivajući se na izvore bliske istrazi, javio da za sada nema nikakvih dokaza protiv Janše, koji je u vrijeme sklapanja ugovora teškog 278 milijuna eura bio predsjednik vlade, pa je njegovo saslušanje dočekano kao iznenađenje.

Janša prije dvosatnog razgovora s finskim istražiteljima nije želio komentirati saslušanje niti reći je li pozvan u svojstvu osumnjičenog ili svjedoka. Janša je najavio da će o tome govoriti na konferenciji za novinare u popodnevnim satima koju je naknadno otkazao.

Nakon razgovora s finskim kriminalistima, s kojima je razgovarao bez prisutnosti odvjetnika, Janša je kazao da ga je u priču o aferi Patria upleo slikar iz Celja Jure Cekuta, i sam upleten u aferu, koji se spominje kao jedan od onih koji su od tvrtke Patria primili novac za posredovanje.

Osim s Janšom i Cekutom, finski istražitelji proteklih su dana razgovarali s nekim zaposlenicima slovenskog ministarstva obrane, te s ljubljanskim poslovnim agentom Rudolfom Lebanom koji je s Patrijom imao sklopljen ugovor po kojemu je dobivao proviziju za dogovorene poslove slovenskih tvrtki kojima je trebao biti pokriven dio nabave finskih oklopnih transportera.

Slovenski premijer Borut Pahor u četvrtak nije želio komentirati Janšino saslušanje niti kako će se afera i njen sudski epilog odraziti na položaj njegova ministra za okoliš i prostor Karla Erjavca koji je u bivšoj Janšinoj vladi zauzimao položaj ministra obrane a potpisao je ugovor s Patrijom.

Pahor je na konferenciji za novinare rekao da poslove pravosudnih organa ne može komentirati i da na Erjavčev položaj neće utjecati ako eventualno bude samo saslušan.

Što se tiče saslušanja bivšeg premijera, Pahor je rekao kako želi da se informativnom razgovoru finskih istražitelja sa sadašnjim oporbenim čelnikom ne pridaju nikakve političke konotacije.

Ministar za okoliš i prostor Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da je s istražiteljima afere Patria već imao više razgovora i da je u potpunosti "opran" svake sumnje u nezakonito postupanje.

Kako u četvrtak navode slovenski elektronski mediji, slovenski porezni inspektori u međuvremenu obavljaju i kontrolu računa nekih slovenskih državljana koji bi u aferi mogli biti smatrani optuženicima.