sve zbog sortirnice

Filipović otkrio da su se istražne radnje u Rijeci provodile pola godine

04.04.2023 u 13:33

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izvijestio je u utorak da su se u proteklih oko pola godine u gradskoj upravi i komunalnom društvu Čistoća provodile neke istražne radnje, ali ti su izvidi tajna pa da o tome ne može govoriti

Marko Filipović je na izvanrednoj konferenciji za novinstvo govorio o jutrošnjim uhićenjima osoba iz riječke gradske uprave i komunalnog društva Čistoće zbog sumnji u malverzacije novcem iz europskih fondova.

Istaknuo je da je o svemu doznao iz medija.

"Ako su medijski napisi točni, pozivam sve institucije da što prije obave sve radnje zakonom propisane i da se utvrdi je li sve što se stavlja na teret osobama koji su predmet istrage ili su uhićene čim prije razriješi", rekao je.

"Ja kao gradonačelnik i gradska uprava se zalažemo za transparentnost rada gradske uprave i svih javnih nabava koje se provode jer se radi o novcu građana i sve mora biti obavljeno sukladno zakonskim obvezama", rekao je.

Naglasio je da je Grad Rijeka nositelj nekoliko priznanja za najtransparentniju gradsku upravu te događaji poput tog nisu nimalo ugodni. 

 Tijekom istražnih radnji su istražitelji razgovarali sa zaposlenima u gradskoj upravi i komunalnim društvima, a pružene su im sve informacije i dokumentacija koju su tražili, rekao je i dodao da s njim nisu razgovarali.

 Istaknuo je da kao predsjednik Skupštine KD Čistoće i odgovorna osoba u Gradu Rijeci zahtijeva da se svi postupci javne nabave provode u skladu sa  zakonskim odredbama te da odabir gospodarskih subjekata bude transparentan.

"Sortirnica prikupljenog otpada u Mihačevoj dragi, koja se spominje u ovom slučaju, završena je u predviđenom roku i okviru predviđenih sredstava", rekao je gradonačlenik Filipović, dodajući da su komisija za kontrolu javne nabave i svi koji su zaduženi za kontrolu europskog novca  dali pozitivno mišljenje nakon provedenog postupka.

 U današnjem slučaju je sporan postupak nabave u sklopu projekta gradnje sortirnice. Prema neslužbenim informacijama, u Rijeci  su uhićeni su umirovljena pročelnica odjela riječke gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević, direktorica KD Čistoće Jasna Kukuljan i još jedan gradski službenik.

 Marko Filipović je rekao da se danas nije čuo s osobama koje se spominje u medijima vezano uz taj slučaj te da nema informaciju da direktorica Čistoće  daje ostavku.