sučeljavanje na rtl-u

Filipović stao u obranu Tomaševića: Ostavite mu oca na miru!

13.05.2021 u 19:28

Bionic
Reading

Jelena Pavičić Vukičević, Vesna Škare Ožbolt, Davor Filipović, Joško Klisović, Miroslav Škoro i Tomislav Tomašević u studiju RTL-a sučelili su se uoči izbora

Prvo su kandidati odgovorili na pitanje 'zašto baš ja'.

'Zato što želim da grad bude grad zadovoljnih ljudi i obitelji, za što je bitno da se odgovorno upravlja gradskim financijama. Uspješno ćemo obnoviti naš grad. Nastavit ću isplaćivati dodatak našim umirovljenicima od 200, 300, 400 kuna. Zadržat ću mjeru roditelj odgojitelj. Svi zaposlenici u gradskoj upravi mogu biti sigurni što se tiče njihovih radnih mjesta', rekao je Filipović, prenosi RTL.

'Zato što sam ja kandidat promjene i ako u drugom krugu budemo gospodin Tomašević i ja, onda su promjene u drugom krugu zagarantirane. Svi ostali kandidati su kandidati kontinuiteta Milana Bandića. Gospođa Pavičić Vukičević je njegova zamjenica i desna ruka. Gospodin Filipović je lijeva ruka gospodina Bandića koji je glasao za sve što je on tražio. Gospodin Škoro, u njegovom kampusu je Ana Lederer, koja je također glasala za sve, za što je od Bandića nagrađena resorom kulture u gradu', izjavio je Klisović.

Pavičić Vukičević istaknula je da Zagrepčanima nudi sigurnost i stabilnost.

'Osim stabilnosti, dalje planiramo projekte škologradnje, izgradnje vrtića, zatvoriti zajedno Jakuševac 2025., riješiti prometne gužve u gradu. Neću zaboraviti umirovljenike, oni će od 1. lipnja imati pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje, njih čak 50.000', rekla je Pavičić Vukičević.

Vesna Škare Ožbolt izjavila je da se kandidirala jer je bivša gradska vlast doživjela debakl.

'Nije ništa odradila za građane kada je bio potres, nijednu ključnu stvar, standard se srozao, infrastruktura je zastarjela, nepotizam je zavladao, to je bio moj motiv da se kandidiram. U svojoj torbi nosim iskustvo, znanje, sposobnost. Znam upravljati kriznim situacijama', istaknula je Škare Ožbolt.

'Rođen sam 1962., doktor sam ekonomskih znanosti i docent, u životu sam napravio nekoliko tradicijskih kanala... Čovjek sam koji je vodio više sustava, više firmi, ova funkcija mi ne bi bila prva upravljačka. Ne vidim ovdje nikoga tko bi mogao usporediti to s onim što sam ja napravio, koliko sam novca zaradio, tvrtki osnovao... Imao sam adventske kućice, napravio parking, osnovao stranku koju neki zovu Domovinski parking', nabrojao je Škoro.

Na to mu je replicirao Filipović.

'Škoro je zaboravio, kada je govorio o Domovinskom parkingu, zaboravio je reći da je godinama s obje ruke duboko u džepovima sugrađana jer je dobivao milijunske poslove. Za njega je domoljublje gurnuti ruke u džepove sugrađana, pjevati u Americi dok je Hrvatska krvarila, dok sam ja bio granatiran u Sarajevu', izjavio je Filipović.

Klisović se nadovezao: 'Filipović je zadnja osoba koja može govoriti o prelijevanju novca u vlastiti džep. Ja ću uvesti riznicu kao instrument kroz koji prolaze sve novčane transakcije. Svatko će moći na internetu vidjeti trošenje novca u Zagrebu. Tu je i platforma Zviždač, moći će se prijaviti korupcija...'

Škoro je zatim uzvratio Filipoviću. 'Moja pokojna majka govorila je da nije važno što se govori, nego tko govori. Meni je uvijek zanimljivo kad simpatični gospodin Filipović, koji je alibi kandidat HDZ-a, govori u ime stranke koja je na vlasti u jednoj izrazito trgovačkoj koaliciji, a ne znam znaju li gledatelji da i glasači iz Srbije mogu izaći na izbore u nedjelju jer ne moraju imati PCR test. HDZ se još jednom pobrinuo da njihovi partneri iz SDSS-a dođu u Hrvatsku i daju im glasove da i dalje varaju narod, pa gledatelji, na vama je', rekao je Škoro.

'Filipović je zadnja osoba koja kao član HDZ-a može govoriti o posezanju u gradski ili državni proračun i prelijevanju novca u vlastiti džep. HDZ je tu razvio mehanizme neviđenih razmjera, imaju i presudu. I da se takve stvari ne bi događale u Zagrebu, ja ću uvesti riznicu kao instrument kroz koji prolaze sve novčane transakcije i bit će na uvid građanima. Druga stvar bit će platforma Zviždač, kroz koju će se moći prijaviti nepravilnosti', izjavio je Klisović.

Kandidati su se sukobili oko hrvatskih branitelja i Domovinskog rata.

'Smetaju li vam, Tomaševiću, Domovinski rat i branitelji? Primijetio sam da se nijednom riječju ne spominju Domovinski rat i branitelji u vašem programu, a sada po stoti put govorite da imate nešto protiv Spomenika domovini. Volio bih čuti odgovor', rekao je Filipović.

'Filipović mi kaže da mi odgovara, ali ja se nisam referirao na njega. Na stranici HDZ-a na Facebooku svaki dan imate objavu o meni. Znate koliko ima objava na našoj stranici o Davoru Filipoviću? Nula. Toliko je bitan. Moj otac je bio u Domovinskom ratu...', odgovorio je Tomašević.

'U vezi hrvatskih branitelja, jako puno Zagrepčana branilo je Hrvatsku. Način na koji se odvija život u Zagrebu vezano za branitelje je sramotan. Uzimati ih u usta je previše. Manipulirate braniteljima, nacionalnim interesom. Nema ovdje osobe koja ne voli svoju Hrvatsku i borila se za nju. I svi poštuju branitelje. Ali ovdje govorimo o komunalnim stvarima, razvoju grada. Zagreb se brani ponovo ovdje, kroz razvoj, a ne kroz ideološke rasprave o Srbima, PCR testovima, domoljublju, svi smo mi domoljubi i nemojte mjeriti nikome krvna zrnca jer moja su možda najveća, veća od vaših. Ajmo se koncentrirati na teme. Branitelji su u istoj situaciji kao i svi drugi', izjavila je Škare Ožbolt.

Filipović je napao Tomaševića zbog njegova konzultantskog posla.

'Jučer je na jednom sučeljavanju gospodin Tomašević rekao da više nije bio konzultant u 40 zemalja, nego u 30, i to nije istina, jer do sada bi rekao gdje je radio, što je radio i kakve je naknade primao. Prava istina je da je bio zaposlen u Institutu za političku ekologiju, to je udruga koja je od 2015. do 2019. - provjerite to u financijskim izvješćima - od inozemnih vlada i međunarodnih organizacija primila 10.300.000 kuna. Prema tome, odatle je dobivao svoju plaću, a ne pružajući konzultantske usluge, kao što on to navodi. Molim da svi provjere ono što ja govorim', rekao je Filipović.

Više puta tijekom rasprave Škoro je spomenuo Tomaševićeva oca.

'Postoje istina i laž. Kad je moja obitelj u pitanju, ja sam navikao na to. Ja sam samo rekao da je vaš otac na našoj listi', rekao je Škoro, na što je Tomašević odgovorio: 'Nije.'

'Ostavite mu oca na miru. Ostavite mu oca na miru', ubacio se Filipović.