NOGOMET

FIFA kao službena HNS-ova igra

15.02.2010 u 10:45

Bionic
Reading

Nogometna simulacija FIFA 10, izdavača Eletronic Artsa postala je službena igra Hrvatskog nogometnog saveza

FIFA 10 je uz dopuštenje Electronic Artsa postala službena igra Hrvatskog nogometnog saveza! Točne posljedice ove zanimljive odluke još su nejasne, te ćemo na njih vjerojatno malo pričekati. Iskreno se nadamo da će se na osnovu ove suradnje održati barem pokoji nogometni LAN parti s bogatim nagradama ako HNS ima sluha za puls gejmerske zajednice. U svakom slučaju, ovo je velika i važna vijest za percepciju igara u Hrvatskoj! Još se je jednom dokazalo da je 'gaming' neizostavni dio društvene svijesti i opće kulture te da se polako, ali sigurno probija izvan svojih nekad uskih granica i okvira. Dakako, stava smo da je HNS ovo trebao učiniti već odavno, ali bolje ikad nego nikad.

 
A zašto je baš odabrana FIFA, a ne primjerice PES? U službenom priopćenju navodi se svašta, a između ostaloga, i to da je EA SPORTS™ FIFA jedini serijal igara s FIFA licencom. Sasvim dobar razlog! Nadalje, u novom nastavku sve momčadi su autentično prikazane, od samog rasporeda igrača pa do detalja poput njihovog fizičkog izgleda, driblinga i dr. Tako je i s hrvatskom reprezentacijom čijih je 27 igrača vjerno prikazano u igri, dajući vlasniku igre priliku da odabere prvu momčad, odredi taktiku, raspored te na kraju i odigra sa svojom momčadi.

 
Još nešto, FIFA 10 je trenutno najbolje ocijenjena sportska videoigra za PLAYSTATION 3 i Xbox 360 u povijesti (izvor: www.metacritic.com) te od izlaska probija sve rekorde prodaje. Tijekom 2009. godine prodano je preko 4,5 milijuna primjeraka igre, te je FIFA najbrže prodavana sportska igra ikada sa 1,7 milijuna prodanih primjeraka samo u prvih tjedan dana od izlaska, čineći ju ukupno jednom od najbolje prodavanih igara u Europi u 2009. godini. Fino, još da je Electronic Arts istu pažnju posvetio i PC inačici svog nogometnog sima i nitko sretniji od nas!

 
Ali FIFA je svejedno popularna, o čemu govori da rekorde bilježi i online igranje jer je od izlaska dnevno prosječno odigrano tri milijuna online utakmica s ukupno preko 113 milijuna online utakmica na PlayStation 3 i Xbox 360, do kraja 2009. godine.

 

A na kraju jedna vijest koja će razveseliti sve FIFA-ljupce!  Kao što znate, ove se godine održava navjeći sportski događaj na planetu, Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, te tim povodom EA izdaje jedinu službenu i ekskluzivno licenciranu igru 2010 FIFA World Cup South Africa™. Igra je bazirana na novoj, još dorađenijoj EA Sports nogometnoj platformi te sadrži svih 199 nacionalnih vrsta koje su sudjelovale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, dajući mogućnost igračima da još jednom prođu kvalifikacije, ali i odigraju virtualne utakmice Svjetskog prvenstva na svih 10 autentično prenesenih stadiona u Južnoafričkoj Republici. Pa ako već 'repka' nije mogla realno, neka onda na prvenstvu sudjeluje barem virtualno. I EA, molimo vas, dajte ovaj puta FIFA-u napravite kako dolikuje i za PC!

 

 

Ovako će izgledati nova 2010 FIFA World Cup South Africa