tportalovo sučeljavanje

Favoritima za Pantovčak poslali smo sedam blic pitanja, pogodite tko nam je odgovorio? Odbijenice su zabavne: Od urnebesnih do bezobraznih

13.12.2019 u 10:10

Bionic
Reading

Televizijska predizborna sučeljavanja, kako je poznato, neće se dogoditi prije prvog kruga predsjedničkih izbora: Kolinda Grabar Kitarović prva ih je odbila, bez njezine prisutnosti ništa od toga nema smisla za Zorana Milanovića, a preostalu dvojicu ozbiljnih kandidata - barem ako je suditi po anketama - Miroslava Škoru i Mislava Kolakušića nakon toga više nitko nije ni pozivao. Mi smo kontaktirali četvero favorita za Pantovčak prema aktualnim anketama

Sučeljavanja na portalima u odnosu na televizijska manje su uzbudljiva i glamurozna, što ipak ne znači da nemaju svoju svrhu. Prosječan birač nešto će razabrati iz njih, možda će mu dobro sjesti neki odgovor, možda se čak krene predomišljati i više pažnje obrati na dotad zapostavljenog kandidata.

No nije prosječan birač kriv zato što se kandidati za predsjednika države vidljivo izbjegavaju - ne samo pogledati u oči, nego i naći u istom, mjerljivom kontekstu. Troje od njih četvero, naime, odbilo je poziv tportala da odgovore na nekoliko relativno jednostavnih pitanja. Da budemo još precizniji, najprije su obećali odgovoriti - da bi koji dan kasnije isto to obećanje iznevjerili. Neki pristojno, neki bezobrazno.

Kolinda Grabar Kitarović imala je ovog tjedna popriličnih poteškoća oko prometne nesreće autobusa punog HDZ-ovaca, a morala je objašnjavati i zašto se nitko nije zaustavio i provjerio koga su ozlijedili, pa je pitanja tportala preusmjerila na glasnogovornika kampanje Zoltana Kaboka. On se odlučio na klasičan manevar obećanja, da bi nakon toga danima ignorirao telefonske pozive.

Zoran Milanović bio je nešto kulturniji: nakon dva dana mozganja poručio je da mu nema baš smisla odgovarati 'na generička pitanja' i da je više raspoložen za razgovore uživo. No treba kazati i da je isti taj Milanović odbio ponudu tportala za intervju. Naravno, uživo.

Mislav Kolakušić je očigledno ćudljiv: dok mu se u ponedjeljak činio sjajnim ovaj oblik predstavljanja, od srijede se predomislio. Eto, ne zanima ga.

Mada treba napomenuti da ga je baš tog dana javno napustilo troje suradnika, pa je možda bio malo nervozan.

  • +5
Miroslav Škoro na sesvetskom sajmu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Svih troje spomenutih kandidata odbilo je tportal ne znajući za odluke preostalih, pa ovaj put ne vrijede izlike koje su zadnjih dana nizali u javnosti. U ovom slučaju korektnim se pokazao tek Miroslav Škoro, pa smo njemu dali priliku da u miru i neometano odgovori na spomenuta pitanja. Evo ih.

Zamislite da pobijedite na predsjedničkim izborima. U tri rečenice opišite kako će Hrvatska izgledati na kraju vašeg mandata 2024.?

Narod će imati puno veći utjecaj na političke procese, a politiku ćemo maknuti iz gospodarstva i sudstva. Hrvatska postaje država u kojoj nema privilegiranih ni diskriminiranih. Naša diplomacija radit će puno više na gospodarskom planu i Hrvatska će postati atraktivnija za strane investitore.

Tko je vaš politički uzor i zašto, a koji je najbolji politički savjet što ste ga dobili?

Nije političar, ali mi je uzor kao vođa - Blago Zadro. Prema svjedočanstvima njegovih suboraca, imao je velike liderske sposobnosti. Najbolji je savjet mog pokojnog profesora koji je govorio: 'Toplo srce, hladna glava i čiste ruke.'

Što smatrate najvećim problemom hrvatskoga društva?

Nepravdu koja proizlazi iz političkog sustava i lošeg pravosuđa. Upravo ta nepravda, nejednak tretman državljana Republike Hrvatske, tjera ljude iz domovine.

Ako postanete predsjednik, koju ćete zemlju prvo posjetiti?

Prvo ću posjetiti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Kome biste prvo dali povlaštenu mirovinu i zašto?

Prvo bih utvrdio tko sve ima povlaštenu mirovinu i jesu li ju svi ti ljudi zaslužili svojim angažmanom u društvu. Tek bih onda eventualno počeo razmišljati o novim povlaštenim mirovinama, ali samo za one koji ih doista zavrjeđuju svojim doprinosom hrvatskom društvu.

Navedite jednu stvar koju ste u protekloj godini učinili za dobrobit prirode i okoliša.

Kupio sam još jedan vinograd i učinio da ta zemlja ne zaraste u korov.

Treba li ukinuti financiranje Crkve iz državnog proračuna?

Ne.