savjet stručnjaka

Fauci: Cijepite se čak i ako ste imali koronavirus

28.11.2020 u 09:03

Bionic
Reading

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci savjetovao je Amerikancima koji su već imali koronavirus - ili pretpostavljaju da su ga imali - da se ipak cijepe čim cjepivo bude dostupno.

Dugogodišnji ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti rekao je da nema razloga za vjerovanje da bi cjepivo moglo naškoditi onima koji su već imali covid-19.

"Ne mislim da bi to trebao biti razlog za zabrinutost", rekao je Fauci, ohrabrujući Amerikance da se cijepe kad cjepivo bude spremno.

Dva proizvođača, Pfizer i Moderna, završila su klinička ispitivanja i ustvrdila da njihova cjepiva imaju učinkovitost veću od 90 posto. Pfizer je podnio zahtjev za registraciju svog cjepiva koji bi Uprava za hranu i lijekove (FDA) mogla odobriti već u prvoj polovici prosinca.

"Konačna odluka će ovisiti o procjeni FDA ... ali mislim da je vrlo vjerojatno da neće biti ograničenja za cijepljenje onih koji imaju dokaz da su već bili zaraženi", rekao je Fauci, prenosi dpa.

Znanstvenici i dalje nisu sigurni koliko dugo traje imunitet osoba koje su preboljele zarazu, a isto tako nije poznato koliko će dugo trajati zaštita nakon cijepljenja. Mnogi epidemiolozi smatraju da će cjepivo za koronavirus najvjerojatnije trebati redovito godišnje cijepljenje, poput cjepiva za sezonsku gripu, ali zasad se ne zna ni hoće li cjepivo biti učinkovito toliko dugo.

"O tome ne možemo govoriti sa sigurnošću. Covid-19 postoji kraće od jedne godine, pa je nemoguće reći da će cjepivo osigurati zaštitu dulje od godine dana. To je nemoguće jer nitko koga poznajemo nije bio zaražen prije više od jedne godine", rekao je Fauci, dodajući da ipak možemo dati neka predviđanja na temelju ponašanja sličnih koronavirusa. Epidemija SARS-a koja je izbila 2002. pokazala je da su pojedinci imuni na novu zarazu dulje od godine dana, no njihova imunost na bolest s vremenom je oslabila.