PANIKA U MLJEKARSKOJ INDUSTRIJI

Farmerima nude protuotrov kako bi im nastavili preuzimati mlijeko

22.02.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Kako bi spriječili daljnju kontaminaciju mlijeka aflatoksinima, otkupljivači su farmerima jučer ponudili protuotrov koji bi kao dodatak hrani trebali davati muznim kravama, žele li da im i dalje preuzimaju mlijeko. Seljaci koji nemaju naznaka da im mlijeko sadrži nedopuštene količine toksina ne žele skupo plaćati protuotrov i riskirati zdravlje krava i ispravnost mlijeka

Za paket od 25 kg protuotrova, tzv. mikofiksatora, traže im 1.600 kuna, kaže nam jedan od većih proizvođača u istočnoj Slavoniji, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Antun Laslo, kojemu bi ta bi količina bila dostatna tek za pet dana!

Tako bi, u slučaju da mu je mlijeko potpuno ispravno – a dosad nije imao nikakve naznake da nije – ušao u nepotreban trošak i riskirao zdravlje svojih krava i junica, a možda i narušio vrhunsku kvalitetu mlijeka koje kao prvorazredno godinama proizvodi. Stoga je mlijeko sa svoje farme odnio na analizu u Euroinspekt u staklenoj boci, na čemu su inzistirali, dok je otkupljivaču dao uzorak mlijeka u plastičnoj boci, pa se sada plaši hoće li zbog toga rezultati analize u njihovom laboratoriju biti lošiji.

Stoga se danas, s još troje kolega iz Đakovačke Satnice, na otkupnom punktu obratio novinarima. Oni zajedno dnevno predaju približno 400 litara mlijeka, a otkupljivač ga odvozi u cisterni s 25-30.000 litara mlijeka. Kako su u toj količini pronađeni aflatoksini, sumnja je pala na sve proizvođače koji predaju svoje mlijeko, pa im je preventivno ponuđen protuotrov.


'Ljudi to nisu htjeli uzeti, jer nisu sigurni da su im životinje jele zagađenu hranu i da im je mlijeko zagađeno aflatoksinima, a nikome od nas nije jednostavno izdvojiti toliki novac za vreću protuotrova. Još mi nije stigla analiza, nadam se da ću do ponedjeljka ili utorka dobiti nalaze kako uzorka koji sam osobno odnio, tako i onoga koji sam dao otkupljivaču. No što ćemo dotad s našim mlijekom?', pita se Laslo koji dosad nije imao nikakvih problema s kvalitetom.

Iz Dukatove službe za odnose s javnošću doznajemo da intenzivno rade vlastite analize, a zbog velikog broja uzoraka šalju ih i Veterinarskom institutu.

'Da bismo potrošačima mogli jamčiti ispravnost mlijeka, moramo to bezuvjetno utvrditi, a za to nam treba nekoliko dana. Kako ne možemo odmah znati stanje na svakoj farmi s koje otkupljujemo mlijeko, ponudili smo taj dodatak hrani koji će spriječiti njezino zagađenje, a na farmama koje imaju ispravno mlijeko neće narušiti njegovu kvalitetu', pojasnili su nam iz PR službe i izrazili nadu kako će otkup sa sada sumnjivih farmi nastaviti čim budu bili sigurni da isporučuju zdravstveno ispravno mlijeko.