fatamorgana

Fantastičan prirodni fenomen: Istarski meteorolozi snimili neboder u Italiji udaljen 158 km!

25.09.2019 u 11:47

Bionic
Reading

Na stranici IstraMeta na Facebooku objavljen je filmski zapis na kojem se vidi neboder u talijanskoj luci Cesenatico, udaljen 158 kilometara od Sv. Ivana u Istri, u kojem je i snimljen

Evo jedne večerašnje zanimljivosti, javili su s IstraMeta svojim vjernim pratiteljima na Facebooku. Na snimci, objavljenoj sinoć navečer, vidi se neboder u luci Cesenatico. Ne bi to bilo ništa neobično da ovaj neboder od mjesta snimanja, iz Sv. Ivana kraj Višnjana, nije udaljen čak 158 kilometara. To znači da se iz središnje Istre može vidjeti suprotna obala Jadrana.

No uzimajući u obzir zakrivljenost Zemlje, neboder se uopće ne bi trebao vidjeti. A kako u IstraMetu i dalje vjeruju u to da je Zemlja okrugla, nude i znanstveno objašnjenje ovog fenomena.

Objašnjenje, kažu oni, leži u pojavi koju nazivamo fatamorgana, odnosno lomu svjetlosti, zbog čega objekti izgledaju kao da izranjaju iz mora te su prividno viši u odnosu na stvarnu visinu.

Tako je moguće da se iz Istre, s nadmorske visine 288 metara iznad površine mora, vidi i 17. najviša građevina u Italiji, neboder visok 118 metara, čiji su temelji postavljeni na nadmorskoj visini od 11 metara.

Čitatelje je zanimalo i čime je snimljen ovaj prizor pa su i na to dobili odgovor: digitalnom kamerom Nikon Coolpix P1000.