minimalno dva tjedna

Facebook zamrznuo Trumpov profil do daljnjeg: 'Dopustiti mu da koristi mrežu u iduća dva tjedna prevelik je rizik'

07.01.2021 u 17:20

Bionic
Reading

Nakon što su mu jučer na 24 sata onemogućili korištenje profila, Mark Zuckerberg najavio je danas da će još uvijek aktualnom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu do daljenjeg onemogućiti korištenje Facebooka i Instragrama

Zuckerberg je u obraćanju na svom Facebook profilu kazao kako su posljednja 24 sata pokazala da Trump svoje preostalo vrijeme mandata želi iskoristiti kako bi potkopao miran prijenos vlasti.

'Njegova odluka da podrži umjesto da osudi postupke svojih pristaša u zgradi Kapitola uznemirila je je građane SAD-a, ali i ljude diljem svijeta. Jučer smo uklonili neke njegove poruke jer smo smo smatrali da bi izazvale dodatno nasilje', pojašnjava Zuckerberg.

Prioritet u SAD-u, dodaje, sada mora biti da idućih 13 dana i dani nakon inauguracije prođu mirno i u skladu s demokratskim normama.

'Posljednjih godina dopuštali smo predsjedniku Trumpu da koristi našu mrežu u skladu s našim pravilima, te smo povremeno uklanjali njegove statuse ako su kršena naša pravila. To smo radili jer vjerujemo da javnost ima pravo čuti različita politička razmišljanja, pa i i ona kontroverzna. Ali aktualni kontekst u kojem se nalazimo je sasvim drugačiji, jer se naša mreža koristi za poticanje nasilne pobune protiv demokratski iazbrane vlasti. Vjerujemo da je rizik da dopustimo predsjedniku Trumpu da koristi našu mrežu prevelik. Stoga ćemo produžiti blokadu korištenja njegovih profila na Facebooku i Instagramu do daljenjega, odnosno minimalno dva tjedna dok ne završi miran prijenos vlasti', napisao je Zuckerberg.

U međuvremenu, The Hill citira glasnogovornika Twittera koji je potvrdio da je Trump izbrisao sporne tvitove koje su tražili da ih ukloni te da će Trumpu biti odblokiran Twitter profil za 12 sati.