SVE PO ZAKONU

Pitate se zašto plaćate cestarinu, a radovi su u tijeku? Vlada ima objašnjenje

26.07.2018 u 15:18

Bionic
Reading

Zašto građani moraju plaćati punu cijenu cestarine na autocestama kada su radovi u tijeku? Na primjer, od 40 kilometara autoceste radovi se odvijaju na 39 kilometara, a na jedan kilometar ceste se plaća cestarina u punom iznosu - pitao je to Vladu saborski zastupnik Mario Habek. Evo što su mu odgovorili

Vlada Republike Hrvatske se poziva na Zakon o cestama, kojim je propisano da su građenje, rekonstrukcija i održavanje javnih cesta u interesu Republike Hrvatske.

U istom zakonu, odgovaraju, propisano je da je cestarina naknada za korištenje autoceste koja se plaća u iznosu određenom na temelju udaljenosti koju je vozilo prešlo i na temelju skupine vozila te da ista obuhvaća infrastrukturnu pristojbu koja se naplaćuje za nadoknadu nastalih troškova izgradnje, poboljšanja, održavanja, upravljanja, poslovanja i razvoja, vezanih uz autocestu i pristojbu za vanjske troškove koja se naplaćuje radi nadoknade nastalih troškova vezanih za onečišćenje zraka i štetne učinke buke cestovnog prometa na stanovništvo.

Također su se pozvali na Pravilnik o održavanju cesta kojim je propisano da su upravitelji cesta u obvezi osigurati da se ceste održavaju na način tako da se prilikom održavanja omogući siguran promet na njima, da se očuvaju temeljna svojstva i poboljšaju njihove prometne, tehničke i sigurnosne značajke, da se zaštite od štetnog utjecaja cestovnog prometa te da se očuva njihov okoliš i uredan izgled.

Vlada u odgovoru Habeku zašto se plaća puna cijena cestarine kada su na jednom dijelu radovi navodi i da se u Hrvatskoj od uvođenja naplate cestarine za prve dionice autocesta primjenjuje princip da korisnik plaća cestarinu za autocestu na temelju prijeđene udaljenosti, ovisno o skupini u koju je raspoređeno njegovo vozilo.

Niti Zakon o cestama, niti Pravilnik o cestarini ne propisuju umanjenje cestarine u slučajevima kada se autocesta koristi u uvjetima izvođenja radova rekonstrukcije i održavanja, upozoravaju iz Vlade.

  • +18
Dio autoceste A1 kod Pirovca bio je zatvoren 21. kolovoza 2017. zbog velikog požara Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Sukladno tome, za izračun cestarine u navedenim uvjetima, uz skupinu vozila, mjerodavna je udaljenost koja se koristi, objašnjavaju Habeku.

Napominju da ograničenja za korisnika autoceste, uz radove održavanja, predstavljaju otežani vremenski uvjeti (snijeg, olujni vjetar i sl.), prometne gužve, prometne regulacije zbog prometnih nesreća i drugo, a kada također nije predviđeno umanjenje cestarine te imajući u vidu troškove održavanja i upravljanja autocestom koji su povećani u tim okolnostima.

Također, naglašavaju da se svi radovi na autocestama putem sredstava javnog informiranja unaprijed najavljuju te se svakodnevno daju informacije o stanju na cestama putem prometnog servisa Hrvatskog autokluba, kao i putem web stranica upravitelja autocesta. Upravitelji javnih cesta korisnicima na ovaj način daju mogućnost planiranja putovanja i odabira alternativnog pravca. Što znači - ako vam ne paše, možete drugim putem.