UBOJSTVO 9-GODIŠNJAKA U ROVINJU

'Evo ti Luke, leži mrtav na kauču!'

23.05.2010 u 08:12

Bionic
Reading

Susjeda Đure Đurića, osumnjičenog za okrutno ubojstvo svog devetogodišnjeg sina Luke, 69-godišnja Ruža Pranjić iz Rovinja, prepričala je strašni trenutak kada je shvatila da je otac ubio vlastito dijete. Đurić je na upit gdje mu je sin odgovorio hladno: 'Evo ti Luke, leži mrtav na kauču!'

Susjeda Ruža Pranjić u razgovoru za Večernji list rekla je da je voljela Luku kao da joj je bio unuk te da je prošloga petka po zvuku košarkaške lopte kojom je udarao u tlo znala da je Luka posjetio oca.

'U jednom je trenutku više se nije čula košarkaška lopta, a malo poslije čula sam kako netko vrišti. Istrčala sam i vidjela da Lukina majka iznosi njegovo beživotno tijelo. Đuka je mirno stajao prekriženih ruku. Isprva sam pomislila da je djetetu pozlilo, pa sam mu malo podigla noge kako bi mu krv prokolala. Onda sam primijetila tamne tragove na dječakovu vratu', ispričala je susjeda.

Shvatila je da je ubijen i povikala: 'Crni Đuka, što si učinio?! Tko je ubio Luku?'

Najstrašnije su bile riječi koje joj je uputila Lukina prestravljena majka, prisjetila se Ruža još uvijek ne vjerujući da više nema dječaka kojega je voljela kao da joj je unuk. 
'Vidjela je da Luka nepokretno leži na kauču, a Đuro je sjedio do njega. Kad ga je upitala gdje je Luka, rekao joj je: 'Evo ti Luke, leži mrtav na kauču'', rekla je Ruža dodavši kako joj se netom nakon ubojstva za koje se Đurića sumnjiči činilo da on uopće nije svjestan što je napravio. Na licu mu se nije vidjela nikakva reakcija.

Gotovo bez ijednog pokreta pričekao je policiju i nije, kaže Ruža, pružao otpor. Iza Đurića su, podsjetimo, brojne kaznene prijave zbog obiteljskog nasilja, o čemu Ruža mnogo zna. Ona je Luku čuvala dok je bio još malen te je kod nje često poslije škole i boravio.


'Đuro je alkoholičar i beskućnik. U stan u prizemlju doselio se prije otprilike godinu dana i tamo je živio u jako lošim uvjetima. Jednom je pijan i mene napao, a često je znao vrijeđati bivšu suprugu. No uvijek sam imala dojam da voli sina, a sin je volio njega. Brinuo se za oca koliko je mogao, skupljao s njim plastične boce, a često bi me zamolio komad kruha jer mu je otac bio gladan', rekla je.