JE LI OSVOJILA DOVOLJNO GLASOVA?

Evo što matematičari kažu o pobjedi Grabar Kitarović i nevažećim listićima

20.01.2015 u 07:17

Bionic
Reading

Nakon što je članica izbornog stožera Ive Josipovića Sandra Petrović Jakovina postavila pitanje ustavne upitnosti pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, mnogo je pravnika i političara iznijelo svoje mišljenje o neusklađenosti Ustava i Zakona o izboru predsjednika RH. Između ostalog moglo se čuti i kako je vjerojatno sve u redu, jer se 20 godina nitko nije bunio zbog navedenog problema. Međutim, da ipak nije sve u redu, smatraju naši matematičari Blaženka Sečar, Toni Milun i Stipe Vidak koji su na temu osvojenih glasova i broja nevažećih listića na 6. predsjedničkim izborima snimili dva zabavna i poučna videa

Matematički trio u svojim videoprilozima komentirao je i poražavajuću nezainteresiranost predsjedničkih kandidata za obrazovanje. Poseban naglasak stavili su na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o problemu s nevažećim listićima: 'Ne mogu shvatiti o čemu je riječ'.

Smatraju da tom izjavom Predsjednica promovira neznanje. Matematičari u video koji su poslali zajedno s priopćenjem predlažu da se problemu koji postoji u nedorečenosti Ustava treba prići sustavno i eventualne nedostatke i pogreške popraviti, a ne olako prelaziti preko njih. Poruka koju novoizabrana predsjednica Republike tom izjavom šalje mladim ljudima je pogrešna. No naši matematičari nisu isključivi i nefleksibilni. Spremni su, naime, predsjednici Grabar Kitarović oprostiti nespretnu izjavu ako im se priključi u obrazovanju i snimi s njima jedan matematički video.

U nastojanju da spriječe donošenje nedorečenih zakona i propisa, matematički trio preporučuje zakonodavcima suradnju s matematičarima, jer su oni naučeni na analitički pristup i uočavanje svih mogućih nedostataka.

Inače, Toni Milun je dobitnik nagrade Ponos Hrvatske zbog snimljenih više od 2.000 obrazovnih videa i objavljenih na www.tonimilun.com

Je li Kolinda Grabar Kitarović dobila dovoljno glasova u 2. krugu predsjedničkih izbora 2015.? (1)
Je li Kolinda Grabar Kitarović dobila dovoljno glasova u 2. krugu predsjedničkih izbora 2015? (2)