ZAPALJENA I NADANOVA LUTKA

Evo što je 'Angela Merkel' napravila Hrvatskoj

03.03.2014 u 15:01

  • +31

Političke maškare

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

U vrijeme karnevala hrvatski građani obično političarima kažu ono što im propuste kazati na izborima. Tako su se u povorkama izrugivali na račun sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, ministra financija Slavka Linića, bilo je tu karikatura premijera Milanovića, pokojni Tito i Jovanka ukazali su se u čak dva grada, u Imotskom je zapaljena lutka Nadana Vidoševića dok je u Zagrebu Angela Merkel 'povalila' Hrvatsku

Svake godine krajem veljače i početkom ožujka gradonačelnici predaju ključeve grada maškarama. Osim štrumfova, plesačica iz Rija, pijanaca, pčela i sličnih maski, u povorkama se gotovo u pravilu pojavljuju maske nekih poznatih lica. Ove godine hit je bio Josip Broz Tito i njegova posljednja supruga Jovanka koji su se u pratnji pionira pojavili u Zagrebu i Đakovu. U Imotskom su se pak obračunali s pritvorenim bivšim šefom HGK čija je lutka spaljena na glavnom trgu.


Sporadično se pojavila i Marina Lovrić Merzel u improviziranom Audiju. U Opatiji se u povorci mogla zamijetiti ogromna glava prosvjetnog ministra Željka Jovanovića…

Organizatori najpopularnijeg kontinentalnog fašnika, onog u Samoboru, zaigrali su se pretapanjem lica hrvatskih političara u poznata umjetnička djela. Tako je Lovrić Merzel prikazana kao Picassova Dora Maar, Karamarko je postao Van Gogh, a lice Slavka Linića našlo se u 'Kriku' Edvarda Muncha. U Zagrebu su se pak našalili s hrvatskim članstvom u Europskoj uniji te ironizirali podređen položaj Hrvatske.

Kao šećer na kraju, u najpoznatijoj hrvatskoj karnevalskoj povorci u Rijeci pojavila se troglava neman koja prikazuje najviše državne dužnosnike.