DODATNA POJAŠNJENJA

Evo što Ilčić kaže o svom nastupu na studentskoj tribini

25.01.2018 u 16:59

Bionic
Reading

Nakon što su mnogi nastup predsjednika stranke HRAST i savjetnika ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek Ladislava Ilčića na tribini o Istanbulskoj konvenciji ocijenili kao seksistički, oglasio se i on sam

'Rodne teorije koje se uvode Konvencijom govore o tome da bih ja mogao reći 'OK, ja sam muškarac, ali ja biram da sam žena i ne smijem biti sputan tim organom nego moram biti drugog spola'. To je nemoguće. Postoje biološke razlike. Kod žena imate tu povezanost tjelesne i emocionalne komponente', naglasio je na spornoj tribini savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Potom je na primjeru menstrualnog ciklusa objasnio svoje viđenje razlika muškaraca i žena. 'Žene, za prvog dijela ciklusa kad je estrogen dominantan, boljeg su raspoloženja, u progesteronu su malo mirnije, onih par dana prije menstruacije kada su u PMS-u, uhvati ih malo testosterona, e onda su… Da sad ne ulazim u tu temu. Hormoni utječu na raspoloženje i osjećaje. Muški i ženski mozak drugačije razmišljaju i drugačije percipiraju stvari. Promjena spola je zapravo nemoguća', kazao je Ilčić.

  • +13
Ladislav Ilčić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zbog njegove izjave užarile su se društvene mreže, a nije nedostajalo ni reakcija politike.

Stoga se Ilčić osjetio pozvanim da svoju izjavu dodatno objasni. 'Znanstvena je činjenica da hormoni utječu na osjećaje i raspoloženja. Jednostavnim pretraživanjem na PUBMED-u svatko može naći preko 1.000 znanstvenih radova koji to potvrđuju. Ta znanstvena činjenica nikako ne vrijeđa žene već pokazuje pogrešnost rodne ideologije koja tvrdi da naše tijelo nije povezano s ostalim aspektima spolnosti. Naravno, ovakvi članci koji moje riječi stavljaju u krivi kontekst za cilj imaju samo to da me učine neozbiljnim, no na takve smiješne pokušaje smo i ja i dobar dio javnosti već naučeni', poručio je Ilčić.