ISTRAŽIVANJE IPSOSA

Evo što građani misle o oslobađajućoj presudi Šešelju

03.04.2016 u 19:49

Bionic
Reading

Prošli tjedan, Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu donio je prvostupanjsku presudu kojom je Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice. Agencija Ipsos za Novu TV provela je istraživanje, a kojim je ispitano što građani misle o presudi koja je donesena, treba li Republika Hrvatska blokirati pregovore Srbije i EU u poglavlju 23. Pravosuđa, kao i hoće li to učiniti

Prema mišljenju većine građana, njih 94 posto smatra kako je donesena presuda nepravedna, dok njih četiri posto ne zna odgovor na ovo pitanje. Za dva posto građana, ova oslobođajuća presuda je pravedna.

Većina građana, njih 60 posto smatra kako Republika Hrvatska treba blokirati pregovore Srbije i EU u poglavlju 23. Pravosuđa, dok je 25 posto građana suprotnog mišljenja. Postoji i 15 posto onih koji ne znaju odgovor na ovo pitanje. Većina je ipak uvjerenja, njih 43 posto kako Republika Hrvatska to neće učiniti, dok njih 41 posto vidi blokadu od strane Republike Hrvatske u poglavlju 23. Pravosuđa, kao izvjesnu mogućnost. Njih 16 posto ne zna hoće li Hrvatska to učiniti.

Velika većina ispitanika, njih 84 posto smatra kako Republika Hrvatska treba pokrenuti postupak i suditi Šešelju, ukoliko i pravomoćna presuda bude oslobađajuća. Suprotno od njih, misli devet posto građana, dok njih sedam posto ne zna.

Da će Republika Hrvatska uistinu i pokrenuti postupak i suditi Šešelju, smatra 54 posto građana, dok njih 33 posto smatra da se to ipak neće dogoditi, a 13 posto njih ne zna odgovor na ovo pitanje.