TOČNO U PODNE

Evo s koliko potpisa Plenković dolazi na Pantovčak

10.10.2016 u 06:59

Bionic
Reading

Lider HDZ-a Andrej Plenković danas točno u podne doći će u Ured predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović s dovoljno potpisa izabranih saborskih zastupnika da postane mandatar. Predsjednica RH, nakon što joj šef HDZ-a predoči potpise, Plenkoviću će povjeriti mandat za sastavljanje Vlade. Nakon što dobije status mandatara, Plenković ima rok od 30 dana u kojemu njegova vlada mora biti potvrđena u Saboru

Predsjednik HDZ-a danas će kod predsjednice Grabar-Kitarović doći najvjerojatnije s 91 potpisom zastupnika. Iako su prošlih dana mediji baratali i s većom brojkom, samo 24 sata prije nego što će doći na Pantovčak, Plenković je mogao sa sigurnošću računati upravo na 91 potpis – 61 potpis zastupnika HDZ-a i njihovih partnera na izborima, osam potpisa zastupnika nacionalnih manjina, pet potpisa HSS-ovaca te tri potpisa zastupnika pod kontrolom Milana Bandića i Radimira Čačića (Željka Lackovića i Darinka Dumbovića koji su izabrani na zajedničkoj listi Bandićeve i Čačićeve stranke te prebjega iz HSU-a Kažimira Varde koji je u Sabor ušao na listi Narodne koalicije).

Kada se tomu pribroje i potpisi 13 zastupnika Mosta te Hrvoja Runtića (koji je izabran na listi Živog zida, a nakon izbora pretrčao u Mostov tabor) dolazimo do (zasad) konačne brojke od 91 potpisa.

Kontrolira li Most 15 zastupnika

U HDZ-u su se nadali da će prikupiti još poneki potpis, a iz Mosta su dolazile najave da će Plenkoviću donijeti 15 potpisa. Tu se ponajprije računalo na Gorana Aleksića iz udruge Franak, koji je u Sabor izabran na zajedničkoj listi sa Živim zidom.

'Svoj potpis neću dati nikome. A vidjet ćemo još hoću li u Saboru dići ruku pri potvrđivanju Vlade', rekao nam je Aleksić. Kaže kako još uvijek ne zna hoće li se u Saboru pridružiti Klubu zastupnika Mosta ili će formirati klub s Ivicom Mišićem i Ivanom Lovrinovićem iz stranke Promijenimo Hrvatsku, dvojcem koji je također u Sabor ušao na koalicijskoj listi sa Živim zidom.

Plenković ni na njihove potpise ne može računati. 'Lovrinović i ja svoje potpise nikome nismo dali. Bit ćemo oporba, to je sada 99 posto sigurno', rekao nam je Ivica Mišić.

Nezavisni zastupnik Željko Glasnović kaže kako ni on neće dati svoj potpis šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću. 'Nema bianco potpisa', rekao nam je jučer Glasnović. 'Ako je Vlada državotvorna, ja ću je podržati', rekao je nakon što smo ga pitali hoće li u Saboru dati svoj glas kada se bude glasalo o potvrđivanju premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara.

Pregovori prošli relativno mirno

Šef HDZ-a Andrej Plenković postat će mandatar točno 29 dana od održavanja izvanrednih parlamentarnih izbora. Pregovori HDZ-a i Mosta tekli su relativno mirno. Takvoj atmosferi sigurno je pridonijela i iz dana u dan sve komfornija Plenkovićeva situacija jer je – nakon što je dobio pet potpisa HSS-a – postalo jasno da može postati mandatar čak i u slučaju da pregovori s Mostom puknu.

S druge strane, mirne duše možemo konstatirati da su Božo Petrov i njegov Most iz pregovora sa HDZ-om izvukli maksimum. Dobili su potpredsjednika Vlade i četiri ministarstva, a lider Mosta će prve dvije godine mandata Plenkovićeve vlade biti predsjednik Sabora.