MJERE ĆE ZAŽIVJETI DO LJETA

Evo plana za oprost dugova građanima

28.03.2014 u 09:20

Bionic
Reading

Vlada je definitivno odlučila olakšati život građanima čiji su računi zbog neimaštine završili u blokadi. Još se definira model otpisa dugova manje vrijednosti, no iz Ministarstva financija poručuju da bi on morao zaživjeti najkasnije do ljeta. Za nekoliko dana sastat će se s bankarima i predstavnicima teleoperatera kojima za oprost duga nude porezne olakšice, piše Večernji list

U Ministarstvu financija razmišlja se da bi najmanji iznos duga za oprost bilo oko 50.000 kuna, što je vrijednost koja bi se dobila za stariji automobil srednje klase. Poanta je da se više isplati oprostiti takav dug nego se upustiti u ovrhu starijeg vozila i podmirivati troškove koje taj postupak povlači za sobom: od procjene, HAK-a koji će odvesti automobil, ležarine do neizvjesne prodaje.

Dug do 50 tisuća kuna ima oko 240 tisuća građana, navodi Večernjak. Za one koji duguju više od 50.000 kuna bit će ponuđene usluge stečajnog upravitelja koji će ih voditi kroz osobni stečaj odnosno bankrot.

Krajem veljače ove godine zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 60.902 poslovna subjekta s ukupnim dugovanjima od 33,61 milijardu kuna, dok je blokiranih građana bilo više od 310.000, s ukupnim dugom iznad 25 milijardi kuna, podaci su koje je prije nekoliko dana objavila Financijska agencija.

Istodobno u Ministarstvu pravosuđa intenzivno se radi na izradi Zakona o osobnom stečaju. 'Stečaj nije čarobni štapić, ali se kroz njega ipak traži način da se dugovi postupno vrate i da dužniku bude lakše', za tportal je otkrila pomoćnica ministra pravosuđa Renata Duka.

U Ministarstvu pravosuđa razmatraju nekoliko modela osobnog stečaja i za sada nisu mogli otkriti nijedan, ali složni su u tome da dužnik neće morati plaćati troškove stečaja za razliku od poduzeća koje to moraju. Tko bi taj trošak snosio, nije još poznato.

Osnovna je ideja zakona ta da se građaninu u osobnom stečaju dodijeli stečajni upravitelj koji bi imao potpuni nadzor nad svim njegovim troškovima, prihodima i imovinom. Izradio bi se plan otplate duga koja bi trajala četiri do šest godina (radna skupina još nije dogovorila precizan rok), pregovaralo bi se o mogućem oprostu dijela duga, a kada prođe tih nekoliko godina života uz stegnuti remen, dugovi bi se jednostavno morali zaboraviti kako bi osoba mogla nastaviti dalje živjeti normalno.

'Mnogo bi toga ovisilo o ponašanju dužnika, njegovoj iskrenosti i poštenju da prijavi svu imovinu i potrudi se vratiti što veći dio duga', rekla nam je Renata Duka.

U radnoj skupini za izradu zakona kažu nam da će se kroz stečaj oduzimati imovina dužnika sve do razine koja omogućava minimum za pristojan život. Taj je minimum krov nad glavom. No ako dužnik živi u nekretnini koja košta 300 tisuća eura, ta će mu se kuća prodati, a stečajni upravitelj će mu kupiti prikladniji, manji i jeftiniji stan u kojemu će moći pristojno živjeti. U skladu sa svojim mogućnostima. U Ministarstvu naglašavaju da će se pri tome voditi računa da se stan kupi u istom gradu, a ne 200 kilometara dalje.