uoči konstituiranja

Evo koliko zastupnika je dalo ostavke na mandat u Saboru, neki ga zamrznuli

15.05.2024 u 10:46

Bionic
Reading

Ukupno 35 novoizabranih zastupnika u Hrvatski sabor dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivo sa zastupničkom dužnošću pa će u Sabor njihove zamjene, doznaje se u srijedu od predsjednika saborskog Mandatno- imunitetnog povjerenstva (MIP)

Ostavke na zastupničke dužnosti dala su tri europarlamentarca, Biljana Borzan, Fred Matić i Mislav Kolakušić, koji bi u suprotnom ostali bez mandata u Bruxellesu.

Mandat u mirovanje stavilo je i svih 15 tehničkih ministara koji su izborili saborski mandat, a to su svi ministri osim Radovana Fuchsa, Marka Primorca i Marije Vučković, kazao je za Hinu predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Osim toga, 14 zastupnika stavilo je u mirovanje mandate zbog obnašanja dužnosti župana i zamjenika župana, te dužnosti gradonačelnika Zagreba (Tomislav Tomašević) i zamjenika gradonačelnika Zagreba (Danijela Dolenec i Luka Korlaet).

Tu su još i dva tehnička državna tajnika, Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

HDZ-ov Josip Ostrogović stavio je mandat u mirovanje jer je u Upravi ACI-ja, što je također nespojiva dužnost sa zastupničkom.

Iz osobnih razloga mandate su zamrznuli Mario Radić iz Domovinskog pokreta i Ivica Puljak iz Centra.

Kada zastupnik stavi mandat u mirovanje zbog vlastitih razloga ne može ga aktivirati sljedećih šest mjeseci, no kada ga zamrzne zbog nespojive dužnosti može ga ponovno aktivirati čim prestane nespojiva dužnost, pojašnjava predsjednik saborskog MIP-a Jankovics.