UZOR DRUGIMA

Evo koliko se u Hrvatskoj čeka na transplantaciju srca, bubrega i jetre

26.05.2015 u 15:39

Bionic
Reading

Broj transplantiranih organa veći je za 51 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a broj darivatelja povećan za više nego dvostruko. Predrasude i bojazan prema darivanju organa i dalje postoje, ali se iz godine u godinu otklanjaju. Svu pažnju treba usmjeriti na 97 osoba koje čekaju bubreg, 24 koje trebaju srce, 68 koji hitno moraju dobiti nova jetra, rečeno je na konferenciji za medije povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva

Hrvatska je prva u svijetu prema broju presađenih jetara i bubrega, a druga je u svijetu po broju transplantacija srca.

Brojke kažu da su stručni liječnički timovi organe presadili sa 144 osobe koje su ih odlučile darivati. Uspješno je iskorišten 361 organ s umrlih, a ti su organi, pak, spasili živote čak 354 ljudi.

Presađeno je ukupno 197 bubrega, 125 jetara, 34 srca i 5 gušterača.

U Hrvatskoj se najkraće čeka na transplantaciju organa. Lista čekanja smanjena je za 37 posto u zadnjih pet godina. Transplantacija srca čeka se 70 dana, jetra oko 16 dana, a na presađivanje bubrega, nešto više, oko dvije godine.

Liječnički timove čine velike napore kako bi sve zdrave organe održavali vitalnima i spašavali živote. Riječki KBC i dalje daje najveći broj darivatelja organa, njih oko četvrtinu. Najveći pomak u broju transplantacija prošle je godine obavio KBC Split, a izuzetan angažman pružaju KBC Sestre milosrdnice i OB Varaždin.

'Veliki je to napor ne samo u stručnom nego i u ljudskom smislu. Treba se suočiti s obiteljima preminulih i zatražiti pristanak. Iskazujemo divljenje prema ljudima koji su se odlučili na taj herojski čin i spasili nečiji život', rekla je Mirela Bušić, nacionalna transplantacijska koordinatorica , povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.