RAZLIČITE REAKCIJE

Evo kako su Divjak i Kujundžić odgovorili premijeru koji ih je prozvao na sjednici Vlade

22.08.2019 u 11:16

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirali su poruku koju im je na sjednici Vlade uputio premijer Andrej Plenković da su oni, unatoč tome što ima razumijevanje za njihovo zalaganje da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih resora, članovi Vlade, a ne sindikata.

'Moje zalaganje za veće ulaganje u obrazovanje i znanost je nešto oko čega sam ja vrlo jasna od samog početka, ne samo ovog mandata nego se cijelim svojim profesionalnim djelovanjem zalažem, prvo, da Hrvatska prepoznaje ulaganje u obrazovanje i znanost kao svoj prioritet. Mislim da oko toga nema diskusije. Naravno da o konkretnim rješenjima treba razgovarati', komentirala je ministrica Divjak.

>>> Plenković uputio poruku Kujundžiću i Divjak: Mi smo ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata

Na pitanje je li joj zasmetalo to što je premijer rekao, odgovorila je da je to simpatično. 'Ja ću se sada poslužiti njegovi izrazom. Bilo je baš simpatično', kazala je Divjak i poručila da premijera treba pitati zašto je to napravio.

'Ja uopće nemam dileme oko toga da je moje zalaganje da se više investira u obrazovanje i znanost. To je važno i oko toga sam decidirana od početka. To je naša jedina šansa da napredujemo', dodala je ministrica.

Na dodatno pitanje ima li nekih prepreka između nje i premijera odgovorila je da nema.

'Dolazim iz akademske zajednice, tamo se potiče izražavanje stavova'

'Gledajte, ja sam ministrica. Svjesna sam toga da sam članica Vlade i da o tome treba razgovarati, ali jednako tako ja dolazim iz akademske zajednice gdje je izražavanje stavova zapravo, stavljanje određenih jasnih prioriteta u prvi plan nešto što se samo da se potiče, nego mora biti... Tko će to raditi ako ne ministar zadužen za taj resor?', zapitala je ministrica Divjak.

Na novinarsku opasku da se neke stvari u politici ipak prvo kažu iza zatvorenih vrata i je li ovo bilo prvo premijerovo upozorenje njoj, odgovorila je da ona ne bi komentirala na taj način. Ipak, je li ovo bila prva opomena?

'To je način rada', odgovorila je ministrica Divjak.

  • +16
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Premijerovu reakciju komentirao je nakon sjednice Vlade i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

'Nitko mene nije lupio po prstima, nigdje se ja ne svrstavam. Ja sam Hrvat koji je za hrvatski narod, hrvatske liječnike, sestre i pacijente', rekao je Kujundžić nakon sjednice Vlade.

Dodao je i da razumije premijera i ministra financija da je teško pronaći novac, ali je uvjeren da će se on pronaći.

Plenković je, između ostalog, ukazao i na ulogu potpredsjednika Vlade Zdravka Marića te ministra rada Josipa Aladrovića.

Marić kaže da ne želi komentirati način rada Kujundžića i Divjak. 'Ja ne šaljem nikome poruke putem javnih sredstava, ne govorim što bi tko u svom resoru trebao raditi. Djelujem kao ministar, kolektivno tijelo i svoje kažem na sastancima, branim argumente. Ispada da sam ja i moje ministarstvo protiv povećanja plaća. To nije točno. Dapače, vrlo sam za povećanje plaća ali svih službenika u RH, svih zaposlenika, ali u skladu s mogućnostima', kazao je Marić nakon Vlade.

Upitan ima li i on osjećaj da se dvoje prozvanih ministara ponašaju kao članovi sindikata, Marić je kazao da su oni svi kolektivno tijelo. 'Premijer je sve rekao na sjednici Vlade. Kao kolektivno tijelo radimo', poručio je.