STROGA PRAVILA

Evo kako stranka Pametno namjerava riješiti ogroman javni dug

03.11.2015 u 14:26

Bionic
Reading

Stranka Pametno predstavila je u utorak svoje kandidate za 1. izbornu jedinicu u Zagrebu i svoje rješenje kako zaustaviti rast i potom smanjivati javni dug Hrvatske koji je jedan od ključnih problema

'Vladu treba obvezati na dovođenje proračuna u stanje nultog deficita što bi zaustavilo daljnji rast duga. To je prvi korak u rješavanju ovog gorućeg problema', ističe Maja Vehovec s Ekonomskog instituta i liste Pametno za 1. izbornu jedinicu.

Vehovec smatra da odgovornost za rast hrvatskog javnog duga snose sve dosadašnje vlade zbog fiskalno neodgovornog ponašanja. Oštro se protivi idejama monetizacije javnog duga smatrajući da njihova realizacija ne bi riješila problem duga već bi ponajprije završila u hiperinflaciji i potpunoj ekonomskoj katastrofi.

'Fiskalna uravnoteženost jedini je pravi i legitiman odgovor na problem duga, ali i na ostale ekonomske probleme s kojima je Hrvatska suočena. Upravo se zato stranka Pametno zalaže u svom ekonomskom programu za uvođenje strogih, transparentnih i zakonski određenih fiskalnih pravila', zaključuje Vehovec upozoravajući pritom da se, iako postoji Zakon o fiskalnoj odgovornosti, on već dvije godine krši bez ikakvih sankcija.

Kako bi se osiguralo provođenje fiskalnih pravila, stranka Pametno predlaže definiranje tih pravila, a ona se sastoje u: zaustavljanju rasta proračunskih rashoda na sadašnjoj razini udjela u BDP-u, bez rashoda nastalih korištenjem sredstava iz EU fondova u 2016., a potom u smanjivanju tog udjela tijekom pet godina za pet postotnih bodova (s 48 na 41 posto BDP-a).

Drugo bi pravilo bilo zaustavljanje rasta javnog duga u 2017., a u sljedećih 15 godina spustiti udio duga u BDP-u ispod 60 posto i tamo ga trajno zadržati. I, na kraju, ostvariti primarni suficit već u 2016. i u svim godinama, i to takav da bude konzistentan s ciljem smanjivanja javnoga duga.

Stranka Pametno zalaže se za to da se uvede i pravilo kojim bi se vlada koja prekrši fiskalno pravilo obvezala na raspisivanje izbora

Osim Maje Vehovec, na listi stranke Pametno za I. izbornu jedinicu su i Nina Antičić, Željko Grabarević, Ivan Križić, Damir Ljutić, Jasna Primorac, Nikša Marinović, Alis Pečarić Marić, Zoran Jelić, Jacqueline Bat, Dijana Mršić Novački, Zoran Marković, Hrvoje Vranko i Vlatko Silobrčić.

Na predstavljanju je akademik Vlatko Silobrčić istaknuo kako u svojih 80 godina nije bio član nijedne stranke dok se nije pojavilo Pametno dodavši da je napokon pronašao stranku za sebe.