otvaraju se dućani

Ovako će izgledati normalizacija života u Istri, je li to model za cijelu Hrvatsku?

22.04.2020 u 14:55

Bionic
Reading

poznat je raspored koje djelatnosti bi se u Istri trebale otvarati i kada. Prve na redu su, već za predstojeći ponedjeljak 27. travnja, trgovine koje ne prodaju prehrambene proizvode (ove s prehrambenima nikad nisu ni zatvorene). No, među njima nisu veliki trgovački centri kao što je pulski Max. Dakle, trgovine odjećom i obućom moći će raditi od predstojećeg ponedjeljka 27. travnja samo ako imaju ulaz s javnog prostora, dakle primjerice dućani u centru grada.

Uz njih, otvaraju se auto-saloni, trgovine elektroničkim uređajima i slično, ali opet ako nisu u sklopu velikih centara. Tjedan dana kasnije, dakle najvjerojatnije u ponedjeljak 4. svibnja, trebala bi krenuti druga faza otvaranja, koja podrazumijeva poslove, odnosno radnje u kojima se odvija bliski kontakt s mušterijama - dakle frizerski saloni i slično, javlja Glas Istre.

Još tjedan kasnije, dakle načelno 11. svibnja, u Istri bi počeli raditi kafići, restorani i veliki trgovački centri poput Maxa. Detaljni uvjeti po kojima bi radili kafići i restorani tek trebaju biti utvrđeni, no iz dosadašnjih ideja na nacionalnom nivou vjerojatno će se raditi o tome da bi u početku radili samo kafići s terasama, uz ograničen raspored sjedenja, ograničeno radno vrijeme i slično.

I na koncu, četvrta faza, koja je u najvećoj mjeri ovisna o situaciji i odlukama na nacionalnom nivou, predviđa otvaranje škola, vrtića i fakulteta. Dakle, mjere koje su prve donesene posljednje za ukidaju, i obrnuto.

'U dan dva naš hodogram moramo iskoordinirati s nacionalnim stožerom i onda krećemo. Ali najvažnije je da budemo svjesni da ćemo i dalje živjeti u suživotu s virusom', rekao je načelnik istarskog Stožera Dino Kozlevac.

Ravnatelj HZZJZ-a Istre Aleksandar Stojanović objasnio je da su se za ovakvo skidanje mjera odlučili s obzirom na činjenicu da u Istri sada već dugo nema novooboljelih, nema proboja u zdravstvene ustanove i konotrilira se tko ulazi u županiju. No, posebno je napomenuo da će se stanje nakon ukidanja svake mjere pomno promatrati i ovisno o tome ići ili ne ići dalje s ukidnjem.