SPOR S GRČKOM

Evo kako bi se Makedonija ubuduće mogla zvati

27.02.2018 u 16:42

Bionic
Reading

Bude li sve onako kako bi Makedonija željela, već do ljeta moglo bi biti poznato novo ime koje će ova država bivše Jugoslavije nositi. Kako bi riješila desetljećima star spor s Grčkom oko imena, Makedonija je i predložila četiri nove opcije, piše Guardian

Makedonija je odlučila dati četiri prijedloga budućeg imena, potvrdio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Korak je to prema riješenju desetljećima starog spora s Grčkom, a Makedonci se nadaju da će susjedna država prihvatiti jedan od četiri prijedloga, kako bi bez problema mogli postati članica Europske unije i NATO-a, piše Guardian.

Dvije države dogovorile su se već ranije kako će ove godine više aktivirati pregovore oko imena, a Makedonija se nada da će pitanje biti riješeno prije summita Europske unije i NATO-a u lipnju i srpnju.

'Prijedlozi imena su: Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Skopje)', potvrdio je Zaev na summitu u Londonu.

  • +6
Skopje Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Upitan hoće li Grčka biti zadovoljna prijedlozima, Zaev je kazao: 'Da...Ima prijedloga koji im se više sviđaju i onih koji im se manje sviđaju.'