pritisak atene

Makedonija pristala na grčke zahtjeve i promijenila ime skopskom aerodromu te autocesti

07.02.2018 u 15:47

Bionic
Reading

Makedonija je spremna dodati geografsku odrednicu svojem imenu kako bi pomogla u rješavanju spora s Grčkom, izjavio je u srijedu makedonski premijer Zoran Zaev

'Želio bih da uspiju pregovori s Grčkom. Spremni smo dodati geografsku odrednicu nazivu', kazao je u srijedu u Skoplju makedonski premijer, a prenosi Reuters.

Zaev je naveo kako je makedonska vlada preimenovala skopski aerodrom i autocestu koji su dobili ime po Aleksandru Velikom (Makedonskom).

Premijer je kazao kako će se odsad zračna luka u glavnom gradu zvati Međunarodni aerodrom Skoplje, dok će autocesta nositi naziv Prijateljstvo.

'Današnjom odlukom potvrđujemo naš korak naprijed ka izgradnji prijateljstva i povjerenja s Grčkom', izjavio je Zaev, a pritom nije precizirao je li Makedonija spremna na promjenu naziva države, kako to traži službena Atena.

Arhitektura u središtu Skoplja Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podsjetimo, grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias prošlog tjedna pozvao je Skoplje da konačno izađe s prijedlogom novog imena Makedonije te da promjenu imena razjasni građanima.

Kotzias je u nedavnom intervjuu za Euronews kazao kako Atena priprema teren da bi Grci prihvatili promjene naziva, naglasivši kako Makedonija dosad ni s čime nije pokazala spremnost na tražene promjene.